Inhoudsopgave
Vacature medewerker Veilig Thuis
Medewerker Veilig Thuis
In je functie als medewerker Veilig Thuis staat het adviseren en onderzoeken van vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling centraal. Daarbij is het doel het geweld te stoppen, hulpverlening op gang te brengen of beschermende maatregelen te bevorderen.
Je neemt meldingen aan en geeft advies en fungeert als eerste aanspreekpunt bij vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Je geeft voorlichting, advies en consult aan betrokkenen en biedt coaching richting degene die ondersteuning vraagt. Daarnaast bepaal je de urgentie van meldingen en verifieert, beoordeelt en interpreteert vertrouwelijke informatie. In overleg met collega’s draag je bij aan het multidisciplinaire plan van aanpak.
Daarnaast coördineer je de hulpverlening, zodanig dat het cliëntsysteem is geadviseerd en bijgestaan en het huiselijk geweld/de kindermishandeling is gestopt of het risico daarop is afgenomen.
Voor de volledige functieomschrijving, zie hier.
Wie ben jij?
- Je hebt een afgeronde HBO opleiding.
- Je hebt aantoonbare ervaring met en/of kennis van het vakgebied huiselijk geweld.
- Je bent empathisch, stressbestendig, professioneel en analytisch en je staat stevig in je schoenen.
- Je werkt planmatig, waardoor je het overzicht houdt over jouw cases.
- Je kunt volgens protocollen werken en gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke gegevens.
- Je bent SKJ geregistreerd of op weg naar een SKJ-registratie. Een EVC-traject behoort tot de mogelijkheden.
- Je wilt het verschil maken voor slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties.
- Bij voorkeur ben je fulltime beschikbaar (36 u per week/1fte) maar ben je 28,8 uur per week/0,8 fte beschikbaar nodigen we je ook uit te reageren.
Medewerkers Veilig Thuis (front-Office en back-Office) aan het woord
Wat bieden we jou?
- Een positief en stimulerend werkklimaat met volop kansen voor professionele ontwikkeling.
- Een salaris in functieschaal 10 CAO SGO. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring.
- Een arbeidscontract met de duur van 1 jaar. Bij goed functioneren en ongewijzigde organisatorische ontwikkelingen wordt daarna een contract voor onbepaalde tijd aangeboden.
- IKB: eindejaarsuitkering, kopen en verkopen van verlof, hybride werken, mogelijkheden tot het volgen van een opleiding of aanvullende cursussen en korting bij diverse sportfaciliteiten.
- Verder ontvang je een Iphone en een notebook.
- De kans om bij te dragen aan een veilig thuis voor iedereen!
Anouk (medewerker Veilig Thuis: Back-office)
“Als onderzoeker houd ik me bezig met het in kaart brengen van de situatie en het bepalen van de kaders die nodig zijn om stabiele veiligheid te kunnen creëren. De vraag ‘Is er sprake van huiselijk geweld of kindermishandeling?’ staat in dit proces constant centraal .”
Voor het volledige interview met Anouk, klik je door op het organogram bij Back-office.
Roy (medewerker Veilig Thuis: Front-office)
“Binnen een werkweek komen er zo’n 20 dossiers langs je neus waar je iets van mag vinden. Je doet een zo goed mogelijke beoordeling en zorgt ervoor dat een melding op de goede plek terecht komt, zodat de cliënt geholpen is. De uitdaging is dat je niet weet wat er komen gaat. “
Voor het volledige interview met Roy, klik je door op het organogram bij Front-office.
Praktijkvoorbeeld 2: Medewerker back-office
Buren melden over een gezin met drie minderjarige kinderen in de straat. De kinderen zien er onverzorgd uit, dragen te kleine of kapotte kleren en zijn nog tot laat op straat. De buren horen de vader van het gezin dagelijks schreeuwen en tieren op de kinderen wanneer ze langs het huis lopen. De moeder groet niet terug wanneer ze wordt aangesproken en vermijdt contact.
Voordat de melding bij jou en je collega’s van de back-office terecht komt is er een veiligheidstaxatie gedaan en triagebesluit genomen door je collega’s van de front-office. Hierop kan besloten worden dat Veilig Thuis vervolgstappen neemt. Als medewerker back-office bestudeer je de melding, de veiligheidstaxatie, triage en aanvullende informatie. Op basis van die informatie ga je samen met een gedragswetenschapper of vertrouwensarts een plan van aanpak maken. In dit plan wordt de route vastgelegd voor vervolg. Vervolgens zal je een gesprek met de directbetrokkene(n) plannen om de melding bij Veilig Thuis te bespreken.
Je voert een gesprek samen met ketenpartners van gemeenteteams, algemeen maatschappelijk werk of de reeds betrokken hulpverlening. Vanuit dit eerste gesprek met directbetrokkene(n) wordt intern overlegd welke dienst door Veilig Thuis ingezet dient te worden. Je kan o.a. inzetten op onderzoek. Ook kan er gekozen worden voor het stellen van veiligheidsvoorwaarden, die in samenwerking met hulpverlening en directbetrokkene(n) worden vastgesteld en geïmplementeerd om het patroon van onveiligheid te doorbreken. Je monitort inzet hierop en grijpt indien nodig in.
Praktijkvoorbeeld 1: Medewerker front-office
Er belt een mevrouw naar Veilig Thuis omdat ze zich zorgen maakt over een meisje van 8. Mevrouw is vanmiddag door dit meisje aangesproken in een winkelcentrum omdat het meisje haar moeder was kwijtgeraakt. Moeder was niet te vinden in het winkelcentrum en er had zich niemand gemeld met een verloren dochter. Wanneer ze moeder uiteindelijk vinden in de parkeergarage, is de reactie van moeder naar haar dochter zeer agressief en zonder empathie. Daarnaast maakte het meisje een onverzorgde indruk. Mevrouw maakt zich veel zorgen over het meisje maar weet geen naam of adres, enkel het kenteken van de auto van moeder.
Je zoekt intern overleg met een gedragswetenschapper om je vervolgstappen te bepalen. Samen kom je tot de conclusie dat de inhoud van de melding zorgelijk genoeg is om voor te leggen aan de Politie. Als front-office medewerker bel je met de afdeling Zorg & Veiligheid van de politie uit de betreffende regio en legt je zorgen voor. De betrokken agent deelt je zorgen en zoekt in zijn systemen wie eigenaar is van het genoteerde kenteken. De omschrijving van de auto klopt met de informatie die melder eerder heeft genoemd. De politie verstrekt de gegevens van de kenteken-eigenaar aan Veilig Thuis en stuurt zelf een patrouille naar de betreffende woning om de situatie aldaar in te schatten. Mocht dat nieuwe zorgelijke signalen opleveren, zal de patrouille dat terugkoppelen aan Veilig Thuis.
Vervolgens maak je een dossier aan met de gegevens die je van de politie hebt ontvangen, de informatie van de melder en een eventuele koppeling naar eerdere dossiers. Je taak als Front-officie medewerker is het dossier aanmaken en beheren. Je verzamelt alle relevante informatie en schrijft, samen met een collega of gedragswetenschapper, een triagebesluit waarin je aangeeft wat Veilig Thuis vindt dat nodig is om in deze situatie de veiligheid te kunnen herstellen.
Werken bij Veilig Thuis Zuid-Limburg (onderdeel van de GGD)
Als je bij Veilig Thuis Zuid-Limburg werkt, sta je klaar voor iedereen die met geweld in afhankelijkheidsrelaties te maken heeft. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Veilig Thuis maakt onderdeel uit van de GGD.
Afhankelijk van je rol signaleer je onveilige situaties; beoordeel je meldingen; onderzoek je situaties van huiselijk geweld; stel je veiligheidsvoorwaarden op; bied je advies en ondersteuning aan burgers, professionals en collega’s en zet je mensen in beweging om de veiligheid te herstellen. Afstemming en samenwerking met ketenpartners – zoals politie, hulpverlening en gemeenten – is aan de orde van de dag.
Interesse? Solliciteer direct!
Herken jij jezelf hierin en wil jij onderdeel zijn van een lerende organisatie die vrijheid en vertrouwen geeft én neem jij zelf verantwoordelijkheid voor een gezonde loopbaan? Dan is er sprake van een goede match en pas jij bij onze ruim 800 betrokken en bevlogen collega’s. Wij streven naar diversiteit in ons personeelsbestand.
Solliciteren kun je via ons sollicitatieformulier. Graag ontvangen wij je een motivatiebrief en CV.
Zijn we op basis van hetgeen je aanlevert geïnteresseerd, dan wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens de procedure vragen we standaard een referentie op bij je laatste werkgever en we maken vooraf gebruik van een beknopte TalentMatch om je geschiktheid voor de functie te bepalen.
Leuk dat je ons team komt versterken!
Vragen?
Neem voor vragen over de inhoud contact op met:
Karin Direks, T 06-15 87 22 31 (coördinator)
of
Hilde Winters, T 06-21 80 89 06 (coördinator)
Neem voor vragen over de sollicitatieprocedure contact op met:
Charlotte Brouwers, T 06 28 53 72 94 (PTO-adviseur)