BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

(Ex-)Partnergeweld is al het geweld dat tussen een persoon en zijn/haar (ex-)partner plaatsvindt. Het kan gaan om lichamelijke mishandeling, seksueel geweld of psychische mishandeling. Partnergeweld komt vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Het geweld kan door zowel man als vrouw gepleegd worden.

Het geweld ontstaat niet ineens, maar sluipt meestal langzaam de relatie binnen. In veel relaties waarin geweld wordt gebruikt, zie je een soort geweldsspiraal. Dat betekent dat naarmate het geweld vaker voorkomt, het steeds ernstiger wordt. Daarmee wordt ook de relatie complexer en lukt het steeds minder om de spiraal te doorbreken. Als er niets gebeurt in de relatie, zal na verloop van tijd de spanning weer oplopen en is er opnieuw geweld. De gevolgen zijn groot. Er kunnen lichamelijke of psychische klachten optreden die de gezondheid en het functioneren ernstig kunnen bedreigen.

Kinderen en partnergeweld

Kinderen die wonen in een gezin waar geweld voorkomt kunnen ernstige trauma’s oplopen, ook als ze het geweld niet zelf hebben gezien. Ze groeien op met twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld. De meest voorkomende reacties van kinderen zijn verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. Vooral de angst dat je nooit weet wat je thuis aantreft of wanneer er weer ruzie zal zijn is voor kinderen ernstig.

Jongeren en partnergeweld

Ook als jongere kun je te maken krijgen met partnergeweld, ook wel eens dating violence genoemd. Veel jongeren hebben al in de verkeringstijd te maken met geweld in een relatie. Vaak is de partner het eerste echte vriendje of vriendinnetje, waarmee de eerste romantische ervaringen worden opgedaan. Dating violence kan om allerlei vormen van geweld gaan, zoals schelden, beledigen, jaloezie, isoleren van familie en vrienden, negeren, persoonlijke spullen vernietigen, geheimen doorvertellen, slaan, aan haren trekken, ongewenst seksueel aanraken, geweld gebruiken om seks te hebben, verkrachting en aanranding.

Heb je te maken met (ex-)partnergeweld?
Dit kun je doen!

Neem contact op met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling, inclusief (ex-)partnergeweld.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval verwijzen we je door naar de juiste instanties, of organiseren dat de juiste hulp in gang wordt gezet. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is en moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kunnen we ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.

Twijfel je? Bel of chat dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!

Wil je een melding doen van (ex-)partnergeweld, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Je kan anoniem melden ten opzichte van de directbetrokkenen, maar Veilig Thuis noteert wel je gegevens.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie of huisarts.

Als je als kind of jongere het niet aandurft om met een volwassene te praten, dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of oom of tante.

Kinderen die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kunnen ook bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het telefoonnummer is: 0800-0432 (gratis) of chat via de website van de Kindertelefoon.

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar kunnen gratis en anoniem chatten met de supportlijn ‘Alles Oké’? of bellen via het gratis nummer 0800-0450 (elke dag tussen 14:00 en 22:00 uur). Alles is bespreekbaar.

Kinderen en volwassenen die slachtoffer (of getuige) zijn van seksueel misbruik kunnen voor hulp en advies tevens terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik, op 0900-999 90 01.

Je kunt ook contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland voor hulp en advies via hun website of op telefoonnummer 0900-0101.

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Wat gebeurt er als ik bel?

  • We luisteren naar je verhaal
  • Je krijgt advies
  • We zoeken samen hulp
Meer informatie
BEL GRATIS 0800-2000

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Neem contact op met Veilig Thuis

Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand slachtoffer is van (ex-)partnergeweld, is het van belang dat je dit meldt. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten!

Je kunt bellen met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Dit kan telefonisch (0800-2000) of via chat.

Wil je een melding doen van partnergeweld en/of huiselijk geweld, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Dit kan via het meldformulier voor professionals, of per telefoon.

Praat met de personen om wie het gaat

Praten met personen om wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen directbetrokkenen zich misschien schamen en het verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van (ex-)partnergeweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Voor tips hoe het gesprek aan te gaan met het (potentieel) slachtoffer, ga naar

https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/partnermishandeling/ga-in-gesprek/praat-met-het-slachtoffer

Voor tips hoe het gesprek aan te gaan met de (potentiële) pleger, ga naar

https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/partnermishandeling/ga-in-gesprek/praat-met-de-pleger

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Menu