BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Daarbij wordt een deel of het geheel van de vrouwelijke genitaliën weggesneden. De gevolgen van vrouwelijke genitale verminking kunnen enorm zijn, zowel lichamelijk als psychisch.

Meisjesbesnijdenis is een zware vorm van mishandeling en in Nederland zijn alle vormen van meisjesbesnijdenis verboden. Het is verboden om een meisje dat in Nederland woont te (laten) besnijden, óók als dat in het buitenland gebeurt. Je mag van de wet ook niet helpen of de besnijdenis voorbereiden.

Heb je te maken met meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking?
Dit kun je doen!

Neem contact op met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling en heeft experts op het gebied van meisjesbesnijdenis.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Zowel meisjes die zich zorgen maken over zichzelf als ouders die druk ervaren om hun dochter te (laten) besnijden, kunnen bij Veilig Thuis terecht voor advies.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. Wij verwijzen je door naar de juiste instanties of organiseren dat de juiste hulp in gang wordt gezet. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is, dan moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.

Twijfel je? Bel dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie of huisarts.

Soms ervaar je als ouder veel druk vanuit de gemeenschap of familie in het thuisland, om je dochter te laten besnijden. Het kan dan moeilijk zijn om nee te zeggen. Toch zijn er stappen die je kunt zetten om meisjesbesnijdenis te voorkomen. Het is goed om uit te leggen dat meisjesbesnijdenis strafbaar is in Nederland. Zeker wanneer je op vakantie gaat naar het thuisland van familie, is het belangrijk voor vertrek met de familie al te praten over de strafbaarheid van meisjesbesnijdenis.

Tevens is het mogelijk om een bewijs van strafbaarheid te downloaden. Dit is een officieel document van de overheid, en is in meerdere talen beschikbaar (Amhaars, ArabischEngelsFrans, Nederlands, Somalisch en Tigrinya). Dit formulier kan gebruikt worden om familie uit te leggen dat meisjesbesnijdenis strafbaar is in Nederland, ook als dat in het buitenland wordt uitgevoerd. Laat je niet ompraten. Soms is het beter om een dochter niet mee te nemen naar het buitenland, als er veel druk is vanuit de gemeenschap om haar te (laten) besnijden. Indien zij toch mee gaat, laat haar dan niet alleen.

Het is ook mogelijk (anoniem) hulp of advies te vragen aan experts over wat te doen ter preventie van besnijdenis van een dochter of ander familielid. Bel voor advies met Veilig Thuis. U kunt ook contact opnemen met FSAN. FSAN heeft veel kennis over vrouwenbesnijdenis en kan met u meedenken.   

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Wat gebeurt er als ik bel?

  • We luisteren naar je verhaal
  • Je krijgt advies
  • We zoeken samen hulp
Meer informatie
BEL GRATIS 0800-2000

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Neem contact op met Veilig Thuis

Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand slachtoffer is of mogelijk zal zijn van meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking, is het van belang dat je dit meldt. Meisjes durven er zelf misschien niet over te praten of zijn zich niet bewust van het risico, of familieleden hebben te maken met sterke druk van familie in het land van herkomst.

Veilig thuis kan adviseren hoe om te gaan met deze situatie en ondersteuning bieden. Je kunt bellen met Veilig Thuis op 0800-2000 of contact zoeken via chat.

Wil je een melding doen van meisjesbesnijdenis, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Dit kan via het meldformulier voor professionals, of per telefoon.

Praat met de persoon om wie het gaat

Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en het verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van een geplande meisjesbesnijdenis, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen. Wijs hen op de strafbaarheid in Nederland en de mogelijkheid om advies en hulp in te schakelen via Veilig Thuis.

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Dit kun je doen als je zelf besneden bent

Misschien ben je zelf besneden en ondervind je daar nog steeds problemen van. Veel besneden vrouwen en meisjes hebben last van klachten zoals blaasontsteking, buikpijn en/of problemen met plassen. Ook kan het pijnlijk zijn om seksuele gemeenschap te hebben. Bovendien kan er sprake zijn van psychische gevolgen, zoals stress, angst en wantrouwen. Het is dan goed om de huisarts om hulp te vragen. De huisarts kan ook een verwijsbrief maken voor een bezoek aan een specialist.

In Regio Zuid-Limburg is het tevens mogelijk om naar een spreekuur bij het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Zuid-Limburg te gaan. Hier kunnen vrouwen tot 25 jaar terecht met vragen of klachten ten aanzien van seksualiteit. Deze vragen kunnen mogelijk ook gerelateerd zijn aan vrouwelijke genitale verminking.

Bij FSAN kun je terecht voor vragen en informatie. Zij kunnen adviseren over wat te doen als je besneden bent en hebben deskundigen die je land van herkomst goed kennen.

Menu