BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

Als partners gaan scheiden, is dat een ingrijpende gebeurtenis in het leven van alle gezinsleden. Bij complexe echtscheidingen hebben de ex-partners ernstige conflicten met elkaar en blijkt een goede communicatie niet mogelijk. Het komt voor dat ex-partners na een scheiding ruzie maken of nare dingen tegen elkaar of over elkaar zeggen. Dit zorgt voor een moeilijke en emotionele situatie.

Scheiding is voor de betrokken volwassenen meestal een erg belastende ervaring; niet alleen de scheiding als zodanig, maar ook veranderende (netwerk-)relaties, de vaak noodzakelijke verhuizingen en veranderingen in besteedbaar inkomen. Net als bij veel andere traumatische ervaringen gaat er flink wat tijd overheen voor men zich met de nieuwe situatie heeft verzoend. Niet zelden verloopt die periode in de voor een rouwproces kenmerkende fasen van ‘ontkenning’, ‘verwijt’ en ‘berusting’, waarbij de partners ook nog in verschillende fasen kunnen zitten. Ook dit kan zorgen voor onrust tussen ex-partners/ouders.

Meestal lukt het ouders om hun kinderen goed op te vangen. In een aantal gevallen lukt dat niet. Ouders raken verstrikt in onderlinge strijd, bijvoorbeeld over de verdeling van de spullen, alimentatie en waar hun kind moet gaan wonen. Vooral als ouders hun kinderen betrekken of inzetten bij hun onderlinge strijd of vechtscheiding, kan dat ervoor zorgen dat het kind zich onveilig voelt en zijn vertrouwen in de ouders verliest. Kinderen kunnen in een loyaliteitsconflict komen of hebben last van schuldgevoelens. De gevolgen kunnen schadelijk zijn voor hun ontwikkeling.

Heb je te maken met (geweld in) een complexe echtscheiding?
Dit kun je doen!

Neem contact op met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is en moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.

Twijfel je? Bel of chat dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!

Wil je een melding doen van huiselijk geweld in relatie tot een complexe echtscheiding, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Je kan anoniem melden ten opzichte van de directbetrokkenen, maar Veilig Thuis noteert wel je gegevens.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Je kunt ook vragen of deze persoon met je meegaat naar een hulpinstantie.

Als je als kind of jongere het niet aandurft om met een volwassene te praten, dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of oom of tante.

Kinderen die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kunnen ook bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het telefoonnummer is: 0800-0432 (gratis) of chat via de website van de Kindertelefoon.

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar kunnen gratis en anoniem chatten met de supportlijn ‘Alles Oké’? of bellen via het gratis nummer 0800-0450 (elke dag tussen 14:00 en 22:00 uur). Alles is bespreekbaar.

Je kunt ook contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland voor hulp en advies via hun website of op telefoonnummer 0900-0101.

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Wat gebeurt er als ik bel?

  • We luisteren naar je verhaal
  • Je krijgt advies
  • We zoeken samen hulp
Meer informatie
BEL GRATIS 0800-2000

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Neem contact op met Veilig Thuis

Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld – in dit geval binnen de context van een complexe echtscheiding – is het van belang dat je dit meldt. Kinderen en ouders/verzorgers voelen zich vaak machteloos, bang of schamen zich. Omdat zij er zelf niet over durven te praten, is het heel erg belangrijk dat je er iets mee doet wanneer je signalen van huiselijk geweld opmerkt. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten!

Je kunt bellen met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Dit kan telefonisch (0800-2000) of via chat.

Wil je een melding doen van huiselijk geweld in relatie tot een complexe echtscheiding, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Dit kan via het meldformulier voor professionals, of per telefoon.

Praat met de personen om wie het gaat

Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en het verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van huiselijk geweld in het kader van een complexe echtscheiding, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Menu