BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

Over huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer, zoals een (ex)partner, een gezinslid, familielid of huisvriend. De term ‘huiselijk’ verwijst dus naar de relatie tussen de betrokkenen, waarbij er altijd sprake is van een afhankelijkheidsrelatie tussen de pleger en het slachtoffer. Er zijn veel uitingen en vormen van huiselijk geweld die allemaal een eigen aanpak op maat nodig hebben. Veilig Thuis heeft kennis en ervaring met alle uitingen en vormen van geweld die voorkomen in gezinnen en relaties. 

Uitingen van geweld

Alle uitingen van geweld kunnen voorkomen bij kinderen, volwassenen en ouderen.

Lichamelijk geweld

Slaan, schoppen, verwonden, verwaarlozen en alle andere lichamelijke vormen van geweld.

Seksueel geweld

Uiteenlopende vormen van seksueel ongewenste handelingen, zoals aanranding, verkrachting en incest, maar ook subtiele vormen zoals seksuele chantage, verplicht meekijken naar porno of intimidatie. De toename van seks op het internet leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld, zoals het verleiden tot het maken van naaktfoto’s die dan zonder toestemming verspreid worden.

Vaak gaat seksueel geweld gepaard met bedreiging en psychische mishandeling, zoals kleineren, uitschelden, buitensluiten en chanteren. De pleger dreigt bijvoorbeeld met geweld als het niet geheim blijft. Of het slachtoffer wordt mishandeld en gedwongen tot seksueel contact.

Psychisch geweld

Uitschelden, vernederen, dreigen met geweld, spullen kapot maken, een volwassene niets laten beslissen, vervelende dingen over iemand zeggen, bang maken.

Vormen van geweld

Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld. Op de volgende pagina’s is meer te lezen over de verschillende vormen van huiselijk geweld:

Menu