BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

Seksueel geweld vindt plaats als iemand seksuele handelingen tegen zijn of haar zin moet ondergaan (bijvoorbeeld in geval van aanranding, verkrachting of incest); seksuele handelingen moet uitvoeren; of er ongewild getuige van moet zijn. Maar ook seksueel grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele chantage of intimidatie valt onder seksueel geweld. De toename van seks op internet (waaronder sociale media) leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld zoals het zonder toestemming delen van naaktfoto’s.

In het Wetboek van Strafrecht zijn verschillende seksuele en seksueel getinte misdrijven strafbaar gesteld, zoals verkrachting, aanranding en misbruik van seksueel beeldmateriaal. Vaak zie je dat er bij seksueel geweld sprake is van bedreigen, uitschelden of chanteren. De pleger dreigt bijvoorbeeld met geweld als het niet geheim blijft. Soms wordt het slachtoffer ook fysiek mishandeld of gedwongen tot seksueel contact. De pleger is vaak een bekende. Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld, dit is niet afhankelijk van leeftijd of geslacht. Slachtoffers zwijgen soms jarenlang over hun ervaringen. Seksueel geweld kan grote fysieke en mentale gevolgen hebben, zoals depressieve klachten en een verminderd zelfbeeld.

Heb je te maken met seksueel geweld?
Dit kun je doen!

Neem contact op met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling, inclusief seksueel geweld.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval verwijzen we je door naar de juiste instanties, of organiseren dat de juiste hulp in gang wordt gezet. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is en  moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.

Twijfel je? Bel of chat dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!

Wil je een melding doen van seksueel geweld, neem dan ook contact op met Veilig Thuis.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Dit kun je als volwassene doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een huisarts, een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt.

Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook voor advies, een gesprek of voor het doen van een melding contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld. Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg staan ze dag en nacht voor je klaar via 0800-1191888. Chatten met één van de professionals kan ook.

In het geval dat je kortgeleden misbruikt, aangerand of verkracht bent, dan kun je je door je huisarts  laten onderzoeken of bij het Centrum Seksueel Geweld.

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken met de politie. De politie heeft speciaal opgeleide zedenrechercheurs met wie je een informatief gesprek kunt hebben. In dit gesprek bespreken jullie samen wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. De rechercheur legt ook uit wat te verwachten, mocht je aangifte willen doen. Je hoeft geen aangifte te doen, dit mag wel. Voor een afspraak, bel de politie op 0900-8844 en vraag naar de afdeling zedenzaken in je regio.

Kinderen en volwassenen die slachtoffer (of getuige) zijn van seksueel misbruik kunnen voor hulp en advies tevens terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik, op 0900-999 90 01.

Je kunt ook contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland voor hulp en advies via hun website of op telefoonnummer 0900-0101.

Dit kun je als kind doen

Als iemand aan je heeft gezeten en dat voelde niet oké, dan is het heel normaal dat je in de war bent. Je kunt allerlei dubbele gevoelens hebben. Het is goed om te weten dat het nooit jouw schuld is. Jij bent een kind. Jij hebt niks verkeerd gedaan!

Wat kun je doen?

Mocht je vragen hebben over wat er met je gebeurd is, of over hoe je je voelt, kun je de vlogs bekijken die het Centrum Seksueel Geweld (CSG) hierover heeft gemaakt.

De eerste stap die je kunt nemen is in je hoofd rustig bedenken en je proberen voor te stellen hoe het zou zijn om het aan iemand te vertellen. Iemand die je vertrouwt en die je goed kent. Zoals een vriend, buurmeisje, klasgenoot of tante. De volgende stap die je kunt nemen is het dan ook echt aan die persoon te vertellen.

Vertellen kun je, ook anoniem, aan iemand van het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt zo vaak bellen (0800-0188) of chatten als je wilt, zonder je naam te vertellen. Ze doen niets wat jij niet wilt.

Je kunt ook bellen met de Hulplijn Seksueel Misbruik, op 0900-999 90 01. Als je zelf iets vervelends hebt meegemaakt of seksueel misbruik hebt gezien.

Ook de Kindertelefoon is er voor jou via 0800-0432 of chat via de website van de Kindertelefoon.

Je kunt ook bellen (0800-2000) of chatten met Veilig Thuis. Zij kunnen je advies geven over wat te doen.

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Een vrouw belt met de telefoon.

Wat gebeurt er als ik bel?

  • We luisteren naar je verhaal
  • Je krijgt advies
  • We zoeken samen hulp
Meer informatie
BEL GRATIS 0800-2000

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Neem contact op met Veilig Thuis

Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand slachtoffer is van seksueel misbruik, is het van belang dat je dit meldt. Betrokkenen voelen zich vaak machteloos, bang of schamen zich. Omdat zij er zelf niet over durven te praten, is het heel erg belangrijk dat je er iets mee doet wanneer je signalen van seksueel misbruik opmerkt. Het is belangrijk dat het misbruik stopt en dat er hulp voor iedereen komt. Iemand moet de eerste stap zetten!

Je kunt bellen met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Dit kan telefonisch (0800-2000) of via chat.

Wil je een melding doen van seksueel misbruik, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Dit kan via het meldformulier voor professionals, of per telefoon.

Praat met de persoon om wie het gaat

Praat met de personen om wie het gaat, en luister zonder oordeel. Soms krijgen slachtoffers die seks tegen de wil of een verkrachting hebben meegemaakt, negatieve reacties uit hun omgeving. Ze worden bijvoorbeeld niet geloofd.

Deze reacties van de omgeving wordt ook wel ‘victim blaming’ genoemd.

Het is belangrijk om niet te oordelen. Laat weten dat je er voor iemand bent, en luister met aandacht. Als er sprake is van seksueel geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Mocht je advies willen over hoe het gesprek aan te gaan en waarop te letten, kun je ook contact opnemen met Veilig Thuis.

In het geval dat je behoefte hebt aan meer informatie of vragen hebt over hoe als zorgprofessional om te gaan met (vermoedens van) seksueel misbruik bij een kind, kun je ook de serie vlogs bekijken die het Centrum Seksueel Geweld hierover heeft gemaakt.

Directe nood? Neem contact op met de politie.

Bel in geval van nood altijd direct 112.

Vlogs

Het Centrum Seksueel Geweld ontwikkelde diverse vlogseries over seksueel misbruik bij kinderen. In deze korte video’s van maximaal twee minuten, wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen over dit onderwerp. Zie de website van Centrum Seksueel Geweld.

Menu