BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

Ogen spreken maar praten niet. Dus spreek je uit als je kindermishandeling vermoedt of ziet!

Kinderen hebben het recht om veilig op te kunnen groeien. Voor kinderen en jongeren die getuige zijn van huiselijk geweld, of die slachtoffer zijn van kindermishandeling, is dat veilig bestaan helaas geen werkelijkheid.

Een eerste stap richting een veilige(re) thuissituatie, is praten over wat er gebeurt. Voor een kind of jongere kan dit heel spannend, moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Omdat het niet lukt. Omdat het niet veilig voelt. Uit gevoelens van schuld of schaamte. Of uit angst voor eventuele gevolgen.

Jouw actie kan het verschil maken. Maak het bespreekbaar en laat hen weten dat ze niet alleen zijn.

Een blik in de ogen van jongeren is veelzeggend. Hoe de schooldag écht was, welk gevoel er in hun harten speelt en hoe ze zich ontwikkelen in hun zoektocht naar volwassenheid. Hun ogen spreken voluit, maar soms vinden jongeren geen uitweg in woorden. Bijvoorbeeld als er sprake is van kindermishandeling.

Ze voelen zich mogelijk gevangen en hun kwetsbaarheid komt aan het licht. Ze hebben iemand nodig die luistert, die kijkt én die handelt. Jij kunt hen helpen.

Zie, hoor, of vermoed je mishandeling?
Maak het bespreekbaar en laat hen weten dat ze niet alleen zijn.

Wat kun jij doen?

Het is niet realistisch om te verwachten dat jongeren altijd zelf om hulp vragen als ze in een onveilige situatie zitten. Merk je signalen van mishandeling? Blijft je onderbuik gevoel knagen? Doe er iets mee, kom in actie en praat erover.

Soms is het lastig om de signalen te herkennen, omdat mishandeling niet altijd zichtbaar is. Het gaat niet alleen om blauwe plekken. Mishandeling kan ook minder duidelijk zijn, zoals verwaarlozing waarbij de juiste zorg of aandacht ontbreekt. Of emotionele mishandeling, zoals constant uitschelden, bang maken of opsluiten, waardoor je je afgewezen of vijandig kunt voelen. Seksueel geweld is een ander voorbeeld dat een grote impact kan hebben, maar vaak verborgen blijft omdat het moeilijk is om erover te praten.

Download de signaalkaart

De signaalkaart kindermishandeling (kind en jongeren) kan je helpen om een vermoeden van kindermishandeling te onderbouwen.

Doorbreek het zwijgen!

Jij kunt helpen door signalen van mishandeling bij jongeren te herkennen en in actie te komen. Let goed op verschillende vormen van mishandeling en neem een jongere serieus als hij of zij je iets moeilijks probeert te vertellen.

Ogen spreken maar praten niet.

Over het algemeen geldt: hoe meer signalen je opmerkt, hoe groter de kans dat er sprake is van mishandeling. Luister naar je onderbuikgevoel en kom in actie, ook als je twijfelt.

Zie, hoor of vermoed je dat een jongere mishandeld wordt? Gebruik jouw stem en deel je zorgen. Praat met de jongere of met hun ouders. Vind je dit lastig, twijfel je over de signalen? Of ben je bezorgd over de veiligheid van jezelf of iemand die je kent? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met Veilig Thuis

Ook bij twijfels of vermoedens van kindermishandeling, kun je bij ons terecht voor informatie, advies of voor het doen van een melding.
Check de signaalkaart, chat met ons of bel 0800-2000.

Wat gebeurt er als ik bel?

  • We luisteren naar je verhaal
  • Je krijgt advies
  • We zoeken samen hulp
Meer informatie
BEL GRATIS 0800-2000

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.

Menu