BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112

Campagne tegen geweld in huiselijke kring stimuleert omstanders het gesprek aan te gaan

Twee vrouwen zitten aan een tafel en praten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid starten de campagne “Twijfel jij of iemand thuis wel veilig is? Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat.” en stimuleren omstanders om het gesprek aan te gaan met een vermoedelijk slachtoffer als zij zich zorgen maken.

Huiselijk geweld, zoals kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling, komt in alle lagen van de bevolking voor. Vaak wordt het doorgegeven van generatie op generatie: van de gemelde gezinnen bij Veilig Thuis heeft 46 procent van de ouders zelf als kind één of meer vormen van huiselijk geweld meegemaakt. Slachtoffers en plegers zoeken vaak geen of te laat hulp. En áls ze eenmaal een melding doen en hulp krijgen, is het een lang proces om het gedrag te veranderen. Om mensen die te maken hebben met huiselijk geweld te helpen, roepen we omstanders op in actie te komen.

Twee mensen zitten aan tafel en praten.

Omstanders kunnen een essentiële rol spelen

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. Ruim 850 duizend mensen maakten het structureel mee: (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks. Om de cyclus van huiselijk geweld te doorbreken, is het belangrijk om eerder in te grijpen. De rol van omstanders is hierbij essentieel.

Twijfel je of iemand thuis wel veilig is?

Huiselijk geweld kan ook in jouw omgeving voorkomen, zoals bij je buren, een vriend, collega of familielid. Maak je je zorgen omdat je bijvoorbeeld iets hebt gezien of gehoord wat niet goed voelt? Door te vragen of het wel goed met iemand gaat, kan je diegene helpen om de situatie te doorbreken. Dit zorgt ervoor dat iemand zich gesteund en minder alleen voelt. Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat.

“Ik ben hen eeuwig dankbaar. Ze gaven niet op.”

Rachelle werd mishandeld door haar man. Een bevriend stel uitte hun zorgen en lieten steeds weer weten dat ze er voor haar waren. Samen delen ze hun ervaring in de expositie “WIJ…doorbreken de cirkel van geweld” van Stichting Open mind. Diana: “De eerste keer dat ik iets vermoedde, had Rachelle haar pols gebroken. Ik vroeg wat er was gebeurd. Ze zei dat ze van de trap was gevallen. Ze deed er verlegen lacherig over en durfde me niet recht aan te kijken. Mijn gevoel zei dat het niet klopte. Vrij snel daarna zijn Rachelle en haar man verhuisd. We zagen Rachelle toen minder. Ik bleef haar bellen en vroeg steeds hoe het met haar ging. Als we haar zagen, merkte ik dat ze zich anders gedroeg in aanwezigheid van haar man. Ik bleef contact zoeken en zei dat ze ons altijd kon bellen als er wat was. Op een avond heeft ze de moed gevonden om dat te doen.” Rachelle: “Ik ben hen eeuwig dankbaar. Ze gaven niet op. Zonder hen hadden mijn zoontje en ik niet uit de gewelddadige situatie kunnen komen.”

Tips als je huiselijk geweld vermoedt

Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. Gebruik deze 3 gesprekstips om in actie te komen.

  • Benoem wat je opmerkt. Bijvoorbeeld: Ik hoor vaak geschreeuw, hoe gaat het met je?
  • Neem een open houding aan en wees niet veroordelend.
  • Laat weten dat je er voor diegene bent. Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen.

Meer hulp

Kom je er niet uit of twijfel je of je het wel goed ziet? Kijk voor meer informatie op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Bel of chat dan met een professional van Veilig Thuis.

Menu