Knuffels kunnen niet praten. Jij wel. Help mee om kinderen veilig op te laten groeien!
Kinderen hebben het recht om veilig op te kunnen groeien. Voor kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld, of kinderen die slachtoffer worden van kindermishandeling, is dat veilig bestaan helaas geen werkelijkheid.
Een eerste stap richting een veilige(r) thuissituatie, is praten over wat er gebeurt. Voor een kind kan dit heel spannend, moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Omdat het niet lukt. Omdat het niet veilig voelt. Uit gevoelens van schuld of schaamte. Of uit angst voor eventuele gevolgen.
Die ene lievelingsknuffel. Het huisdier. De spiegel. Die weet vaak wèl alles van het kind. Hoe de schooldag was, wat er stiekem gesnoept werd en wie een geheime liefde is.
Die knuffel is ook de stille getuige van pijn, verdriet en schaamte. Want helaas is die knuffel soms ook de enige plek waar een kind troost en zachtheid vindt. Bijvoorbeeld als er sprake is van kindermishandeling.
Die knuffel kan niet praten. Jij wel! Herken jij of vermoed je kindermishandeling of huiselijk geweld? Jij kunt een kind helpen door de stilte te doorbreken!
Wat kun jij doen?
We kunnen en mogen niet van kinderen verwachten dat zij altijd in staat zijn om hulp te vragen als ze in een onveilige situatie zitten. Herken jij als volwassene de signalen van kindermishandeling? Kom dan in actie en praat erover!
Soms is het lastig om de signalen te herkennen. Want kindermishandeling uit zich niet alleen in blauwe plekken. Sommige vormen van geweld zijn minder tastbaar of zichtbaar. Denk aan verwaarlozing, waarbij de nodige fysieke zorg of aandacht ontbreekt. Of emotionele mishandeling – zoals regelmatig uitschelden, opzettelijk bang maken of opsluiten – waardoor het kind o.a. afwijzing en vijandigheid ervaart. Ook seksueel geweld kan een enorme impact hebben, maar lang verborgen blijven omdat het moeilijk is om daarover te praten.
De signaalkaart kindermishandeling (kind en jongere) kan je helpen om een vermoeden van kindermishandeling te onderbouwen.
Wees de stem van het kind!
Als volwassene kun jij de stilte doorbreken, en een kind helpen uit een situatie van geweld te komen. Let op signalen van (de verschillende vormen van) kindermishandeling. En neem een kind serieus als hij/zij je iets moeilijks probeert te vertellen.
Over het algemeen geldt: hoe meer signalen je herkent, hoe groter de kans dat er sprake is van kindermishandeling. Luister naar je onderbuikgevoel en kom in actie. Ook bij vermoedens of twijfel!
Zie, hoor of vermoed jij kindermishandeling? Gebruik jouw stem en deel je zorgen. Praat met de ouders of het kind om wie jij je zorgen maakt. Vind je dit lastig of twijfel je over de gevolgen voor de veiligheid van het kind, jouw veiligheid of die van de betrokken gezinsleden? Neem dan contact op met Veilig Thuis.
Ook bij twijfels of vermoedens van kindermishandeling, kun je bij ons terecht voor informatie, advies of voor het doen van een melding. Bel 0800-2000 of ga naar veiligthuiszl.nl
Wij helpen je graag!
Wat gebeurt er als ik bel?
- We luisteren naar je verhaal
- Je krijgt advies
- We zoeken samen hulp
Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.