Seksueel geweld
Als iemand aan je zit en dat voelt niet oké, dan noemen we dat seksueel misbruik. Er zijn drie belangrijke dingen die je hierover moet weten:
Het is niet jouw schuld
Niemand mag op die manier aan jou zitten
Je kunt hulp krijgen; jij bent niet alleen
Wat is seksueel misbruik?
Seksueel misbruik betekent dat iemand, een bekende of een onbekende, je dwingt of overhaalt om seksuele dingen te doen. Bijvoorbeeld dat iemand aan je borsten zit, aan je billen, aan je piemel of aan je vagina. Seksueel misbruik kan ook online, bijvoorbeeld als iemand jou dwingt je uit te kleden voor de webcam of dat jouw blote foto’s worden rondgestuurd. Ieder kind kan seksueel misbruik meemaken. Maar het is nooit de schuld van het kind.
Het is verboden
Wat er met jou gebeurt, dat mogen volwassenen en grote kinderen niet doen. Andere mensen mogen nooit zomaar aan je zitten. Of je dwingen tot bepaalde handelingen live of online. Jij bent de baas over jouw lijf.
Het is nooit jouw schuld
Dat iemand aan je zit, is nooit jouw schuld. Toch kan het wel zo voelen. Omdat je niks hebt gedaan of het liet gebeuren. Dat is niet gek hoor. Jij bent een kind. Jij hebt niks verkeerd gedaan. Het is de schuld van degene die het heeft gedaan. Die heeft het bedacht en die er mee is begonnen.
Alles wat je voelt is normaal
Als iemand aan je heeft gezeten en dat voelde niet oké, dan is het heel normaal dat je in de war bent. Je kunt allerlei dubbele gevoelens hebben. Bijvoorbeeld over dat je die persoon aardig vindt. Of dat je bang bent dat het uitkomt. Of dat je een stijve kreeg of nat werd, waardoor het lijkt alsof je het leuk of lekker vond. Maar weet je, dat gaat vanzelf. Jij kan daar niks aan doen. Het heeft niks te maken met opwinding of toestemming.
Kun je het vergeten?
Veel kinderen die seksueel misbruikt worden of dat vroeger hebben meegemaakt, proberen het te vergeten. Door er niet aan te denken, er niet over te praten en net te doen alsof er niks aan de hand is. Ze hebben een soort dubbelleven. Soms werkt dat niet. Dan krijgen ze nog meer stress.
Misschien heb jij dat ook. Dat het je niet lukt om op school goed op te letten, dat je snel boos bent, dat je niet goed kunt slapen, dat je niet blij bent van binnen. Als dat zo is, mag je hulp vragen. Probeer iemand erover te vertellen, hoe moeilijk dat ook is. Je mag ook altijd bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld.
Je kunt ook bellen met Veilig Thuis op 0800-2000 of met ons chatten via deze website.
Wat kun jij doen?
Praat erover!
Als iemand aan je heeft gezeten en dat voelde niet oké, dan is de eerste stap die je kunt nemen: in je hoofd rustig bedenken en je proberen voor te stellen hoe het zou zijn om het aan iemand te vertellen. Iemand die je vertrouwt en die je goed kent.
De volgende stap die je kunt nemen is het dan ook echt aan die persoon te vertellen.
Praten met Veilig Thuis
Vertellen kun je, ook anoniem, aan iemand bij Veilig Thuis Zuid-Limburg. Via telefoon (0800-2000) of de chat. Wij luisteren naar je verhaal en denken met je mee.
Centrum Seksueel Geweld
Je mag het ook vertellen aan iemand van het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt zo vaak bellen of chatten als je wilt, zonder je naam te vertellen. Ze doen niets wat jij niet wilt.
Bellen kan op nummer 0800-0188 of gratis en anoniem chatten op centrumseksueelgeweld.nl.
Wat gebeurt er als ik bel?
- We luisteren naar je verhaal
- Je krijgt advies
- We zoeken samen hulp
Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.
Als iemand aan je zit en dat voelt niet oké, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Wij helpen iedere dag kinderen die dit meemaken. Je kunt zo vaak met ons bellen of chatten als je wilt. Dit is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Ook als je niet zeker weet of je seksueel misbruik hebt meegemaakt, mag je contact met ons opnemen. Wij zijn er om jou te helpen! Bel 0800-0188 of chat met ons via: www.nietjouwschuld.nl
Meer informatie:
De informatie op deze pagina is overgenomen van het Centrum Seksueel Geweld.