BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112
Inhoudsopgave

Stage lopen bij Veilig Thuis Zuid-Limburg

Als lerende organisatie zien wij stagiaires als een kans. Jij leert een vak, jij stelt vragen, die vragen houden ons scherp. In ruil, kun jij een enorme dosis ervaring opdoen binnen Veilig Thuis Zuid-Limburg.

Daarom bieden wij stageplekken aan, voor HBO studenten Pedagogiek en Social Work. Aanvang (in september of februari) en tijdsinvestering gedurende de stage worden afgestemd op wat passend is bij je opleiding.

Bij wie ga jij stage lopen?

Wij zijn een meldpunt en onderzoeksorgaan. Onze kerntaak is gericht op het doorbreken van geweld in afhankelijkheidsrelaties waarbij de onveiligheid wordt ingeschat. Wij zijn géén hulpverlenende instantie, maar leiden cliënten toe naar passende zorg om geweld te stoppen, indien de situatie daar aanleiding toe geeft.

Contact met diverse partijen

Onze mensen staan in direct contact met cliënten en directbetrokkenen die te maken hebben met huiselijk geweld. Samen met het gezin en diverse ketenpartners maken wij ons sterk om toe te werken naar structurele veiligheid. Samen bepalen we de juiste vervolgstappen en zetten deze in gang. Ketenpartners met wie wij o.a. samenwerken zijn politie, crisishulp jeugd en gemeenten waaronder team Jeugd en WMO.

Wij werken met een frontoffice en backoffice. In de frontoffice komen de meldingen binnen en worden adviezen gegeven aan burgers en professionals. De backoffice bestaat uit het doen van onderzoek.

Diverse vormen van geweld

In de aanpak hebben we te maken met alle vormen van huiselijk geweld. Dit betreft niet alleen kindermishandeling en (ex-)partnergeweld, maar ook bijvoorbeeld conflictscheidingen, ouderenmishandeling, kind-oudermishandeling, seksueel geweld, stalking, eergerelateerd geweld en mensenhandel. Het gaat dus om een breed palet aan complexe casuïstiek.

Wat ga jij doen?

Tijdens jouw stage leer je over de uitvoering van de wettelijke taken van Veilig Thuis waarbij het VNG handelingsprotocol uitgangspunt is.

Onder begeleiding van een ervaren collega zul je meelopen op de front- en of backoffice. Je kijkt en luistert mee bij (advies)gesprekken, neemt deel aan overleggen en voert gaandeweg je leerproces steeds meer taken uit (onder begeleiding) die horen bij de rol van medewerker Veilig Thuis. Zo krijg je een volledig beeld bij wat deze job inhoudt, en ontwikkel je de benodigde vaardigheden.

Wij verwachten dat je daarbij een open, nieuwsgierige houding hebt en niet bang bent om feedback te geven of kritische vragen te stellen. Zo leren wij ook van jouw ‘frisse blik’.

Wie ben jij?

  • Jij bent HBO student Pedagogiek of Social Work;
  • Je bent ten minste beschikbaar voor 32 uren per week gedurende 40 weken;
  • Je bent leergierig en niet bang om kritische vragen te stellen;
  • Je bent geïnteresseerd in het thema huiselijk geweld en de aanpak ervan;
  • Je hebt affiniteit met werken in het gedwongen kader;
  • Je brengt een dosis enthousiasme mee!

Stagiaire Bo Smit vertelt:

Bo Smit
Stagiaire Veilig Thuis Zuid-Limburg

Bo Smit is 24 jaar en loopt tijdens haar derde jaar van de opleiding Social Work aan Hogeschool Zuyd te Sittard stage bij Veilig Thuis.

Wat doe je zoal als stagiaire bij Veilig Thuis?

Als stagiaire bij Veilig Thuis luister je mee met telefoongesprekken tijdens de bureaudienst (gaandeweg ga je deze zelf voeren); neem je deel aan interne overleggen zoals Multi-disciplinaire overleggen (MDO’s) en gebiedsteam overleggen; help je met het screenen van binnenkomende politiemeldingen; ga je mee op huisbezoeken; neem je deel aan overleggen zoals bijvoorbeeld een Ronde Tafel Overleg (RTO); schrijf je rapportages en word je wekelijks geschoold tijdens de basistraining voor nieuwe medewerkers. Ook kun je meelopen met de spoeddienst en een onderzoek mee volgen in de backoffice.

Wat is het leukste dat je hebt gedaan/meegemaakt?

Een van de leukste dingen die ik heb meegemaakt is de jaarlijkse teamdag. Hier waren alle collega’s bij aanwezig en er werden verschillende kennismakingsactiviteiten georganiseerd, waarna we in groepen een groepsactiviteit hebben gedaan. Een leuke manier om kennis te maken met iedereen!

Ook heb ik veel plezier in het meegaan op huisbezoeken. Hierbij is het mijn taak als stagiaire om me voor te bereiden op het huisbezoek door me goed in te lezen in de casus en alvast te bedenken of er dingen zijn die ik wil vragen of bespreken. Je hebt als stagiaire de vrijheid om samen met de collega actief deel te nemen aan het huisbezoek. Na afloop schrijf je een rapportage die in het dossier wordt opgenomen.

Wat heb je zoal geleerd?

Ik heb geleerd over de verschillende afdelingen bij Veilig Thuis en wat de werkzaamheden daar inhouden. Daarnaast heb ik meer inzicht in hoe de samenwerkingen met ketenpartners vorm krijgen. Ook heb ik geleerd welke verschillende vormen van geweld er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Ik weet nu hoe meldingen worden gescreend, hoe triagebesluiten worden genomen, hoe je een goede rapportage schrijft en hoe gesprekken met de doelgroep vorm krijgen.

Waarom stage lopen bij Veilig Thuis Zuid-Limburg?

Ten eerste zijn de werkzaamheden erg gevarieerd en daarom liggen er veel kansen om te leren in en van de praktijk. Daarnaast sluiten de werkzaamheden heel goed aan op de lesinhoud, leerdoelen en opdrachten vanuit de opleiding. Je wordt tijdens je stage goed begeleid en wordt ook vrijgelaten om dingen te doen die je extra interessant vindt, bijvoorbeeld een dag mee te lopen bij de spoeddienst. Verder zijn de collega’s bij Veilig Thuis Zuid-Limburg gezellig en behulpzaam. Dankzij de collega’s voel ik me als onderdeel van het team, omdat ik word gezien als een collega die inbreng mag hebben, die mee mag denken en ook mee mag doen. De collega’s maken tijd voor je vrij als je vragen hebt of als je met ze mee wilt kijken.

Ik ben heel blij met m’n stage bij Veilig Thuis!

Interesse in een stage bij Veilig Thuis Zuid-Limburg? Voor 2024 is er plek voor twee 3e of 4e jaars studenten Social Work of Pedagogiek. Een aanvraag dien je in via het aanvraagformulier.

Menu