Stalking
Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Dit komt vaak voor na het beëindigen van een relatie, door een ex-partner. Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, rondhangen bij de woning of toevallige ontmoetingen arrangeren, dreigen met geweld of ongewenste telefoontjes en berichten sturen.
Wanneer je gestalkt wordt, kost dit veel energie. Het kan angst en stress met zich meebrengen. De gestalkte persoon durft bijvoorbeeld steeds minder over straat, durft de telefoon niet meer op te nemen en/of moet maatregelen treffen om zichzelf, kinderen en familieleden te beschermen. Niet alleen de persoon die gestalkt wordt kan er last van krijgen. De stalker betrekt regelmatig de omgeving (familie, vrienden, buren, collega’s) bij zijn/haar acties, door hen lastig te vallen of bijvoorbeeld geruchten en leugens te verspreiden.
Stalking kan, als het langer duurt, steeds vervelender en gevaarlijker worden. Zelf zorgen dat het stopt is soms te moeilijk, omdat men niet meer weet hoe op de stalker te reageren of omdat contact onvermijdelijk is in verband met kinderen. Het is belangrijk om te beseffen dat stalking strafbaar is in Nederland.
Heb je te maken met stalking?
Dit kun je doen!
Neem contact op met Veilig Thuis
Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling en heeft experts op het gebied van stalking.
Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.
Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval verwijzen we je door naar de juiste instanties, of organiseren dat de juiste hulp in gang wordt gezet. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is en moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.
Twijfel je? Bel of chat dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!
Wil je een melding doen van stalking, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Veilig Thuis werkt nauw samen met de politie bij meldingen van stalking. Indien het nodig is voor uw veiligheid, kan er ingezet worden op (aanvraag van) een contactverbod, gebiedsverbod of locatieverbod voor de dader.
Praat erover met iemand die je vertrouwt
Heb je te maken met stalking? Blijf er niet mee rondlopen. De praktijk leert helaas dat negeren van stalking vaak geen zin heeft.
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Je kunt ook praten met lotgenoten, mannen en vrouwen die hetzelfde meemaken als jij. Via slachtofferhulp Nederland kunt u contact leggen met lotgenoten, of hulp en advies vragen.
Stuur een stopbrief naar de stalker
Het is goed om één keer heel kort en duidelijk aan te geven dat het gedrag van de stalker ongewenst is, dat je wilt dat het stopt en dat je niet meer zal reageren op contactpogingen.
Wanneer je je zorgen maakt over het stalken, maar (nog) geen contact met de politie hebt, kun je je stalker een stopbrief sturen. Dit is een laatste eigen poging om het stalken te laten stoppen, voordat je de politie inschakelt.
In de volgende situaties raden we je aan een stopbrief op te sturen naar je stalker:
- als het stalken al ongeveer 2 weken duurt en de stalker niet van plan lijkt om te stoppen.
- als de aandacht van de stalker je een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Ook als je je niet bedreigd voelt.
- als je je niet prettig voelt, omdat iemand je in korte tijd ongevraagd veel berichten of bijvoorbeeld cadeautjes stuurt.
- als iemand je vaak ongevraagd opzoekt en aanspreekt. Ook als je je niet bedreigd voelt.
Een voorbeeld-stopbrief kun je downloaden via de website van slachtofferhulp Nederland
Zorg voor je eigen veiligheid
- Bescherm je persoonlijke gegevens.
- Zet locatiebepaling op je telefoon uit. Ga na of er programma’s en software op je computer, tablet en telefoon zijn waardoor je te volgen bent.
- Wijzig alle wachtwoorden op je computer, telefoon en andere apparaten. Stalkers weten vaak wachtwoorden van een bepaald persoon, of kunnen inbreken omdat deze te makkelijk zijn. Een wachtwoordmanager maakt wachtwoordbeheer veilig en gemakkelijk. Het helpt je namelijk om elk uniek wachtwoord voor elke website te onthouden. Daarbij genereert het ook automatisch een sterk wachtwoord voor nieuwe accounts. Meer informatie hierover vind je op https://www.vpngids.nl/wachtwoordmanagers/.
- Scherm je social media accounts af.
- Neem een nieuw telefoonnummer en geeft deze alleen aan mensen die je vertrouwt. Bewaar je oude telefoonnummer en bewaar bewijs (neem niet op als de stalker belt).
- Maak een nieuw e-mailadres aan en geef deze alleen aan bekenden. Houd je oude e-mail adres aan en bewaar bewijs (reageer niet op mails van de stalker).
- Zet je Wifi uit voordat je van huis gaat.
- Zorg dat er geen verstopplekken zijn in je tuin en rondom je woning.
- Vervang de sloten van je deuren en ramen van je huis.
- Hang een camera bij je voor- en achterdeur op.
Vermijd contact met de stalker
Reageer niet op contactpogingen door de stalker. Ga niet in gesprek met de stalker. Wees duidelijk en consequent: nee is nee. Ga nooit in op voorstellen of eisen van de stalker en vermijd contact.
Verzamel bewijs van stalking
Verzamel bewijs van stalking, denk hierbij aan het verzamelen van appjes, e-mails en/of post, of het bijhouden van een logboek (schrijf hierin datum, tijd en omschrijving van de gebeurtenis). Dit kan bruikbaar zijn, mocht het komen tot een politieonderzoek.
Informeer mensen in je omgeving
Informeer mensen die je kunt vertrouwen over wat er gaande is en laat hen eventueel een foto zien van degene die je stalkt. Als de stalker geen contact kan krijgen met jou, zal hij wellicht met mensen in je omgeving contact opnemen. Informeer familie, vrienden en buren dat ze geen informatie over jou aan de stalker mogen geven. Vraag ook of ze het je willen melden als de stalker contact met hen heeft opgenomen of ze de stalker hebben gesignaleerd in jouw omgeving.
Bij voortdurend en ernstige overlast: AWARE alarmsysteem
Als er sprake is van voortdurend en ernstige overlast, dan is het mogelijk om een alarmsysteem met je mee te dragen. Dat is het zogenaamde AWARE-alarm.
Met dit beveiligingssysteem kun je direct de politie informeren als er gevaar dreigt, bijvoorbeeld als jouw stalker bij jou aan de deur verschijnt. Aanmelding voor het AWARE alarmsysteem loopt via een hulpverleningsinstantie.
Directe nood? Neem contact op met de politie
In noodsituaties waarbij de stalker je direct bedreigt, je spullen vernielt of bijvoorbeeld je woning probeert binnen te komen, bel je direct 112.
Wat gebeurt er als ik bel?
- We luisteren naar je verhaal
- Je krijgt advies
- We zoeken samen hulp
Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.
Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders
Neem contact op met Veilig Thuis
Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand slachtoffer is van stalking, is het van belang dat je dit meldt. De gestalkte persoon voelt zich vaak machteloos, bang of schaamt zich. Het is erg belangrijk dat je er iets mee doet wanneer je signalen van stalking opmerkt. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het stalking gedrag stopt niet vanzelf.
Je kunt bellen met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Dit kan telefonisch (0800-2000) of via chat.
Wil je een melding doen van stalking, neem dan ook contact op met Veilig Thuis. Dit kan via het meldformulier voor professionals, of per telefoon.
Praat met de betrokken personen
Praten met personen om wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan het (potentiële) slachtoffer zich misschien schamen en het verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van stalking, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.
Directe nood? Neem contact op met de politie.
Bel in geval van nood altijd direct 112.