BEL GRATIS

0800-2000

DIRECTE NOOD?

Bel 112
Terug naar pagina Over Veilig Thuis ZL

Interview met de verschillende afdelingen binnen Veilig Thuis Zuid-Limburg

Hoofd Veilig Thuis Zuid-Limburg

Hilde

Ik ben werkzaam als afdelingshoofd van Veilig Thuis Zuid-Limburg en hou me vanuit mijn rol bezig met het sturing en leiding geven aan onze afdeling, waarbij er veelvuldig sprake is van afstemming met de GGD - onze moederorganisatie - en onze opdrachtgevers: de gemeenten.

Een bijdrage leveren aan duurzame veiligheid in afhankelijkheidsrelaties voor alle inwoners in Zuid-Limburg. Dat is ons doel. Een belangrijk en nobel doel. Daar werkt een groep zeer betrokken en deskundige medewerkers van de afdeling Veilig Thuis met grote inzet aan. Als afdeling vallen we onder de GGD Zuid-Limburg. Dat is een mooie positionering, want veiligheid en gezondheid gaan immers hand in hand. Als Veilig Thuis werken we goed samen met de vele ketenpartners in onze Provincie. Daarbij hebben we een bijzondere band met de 16 gemeenten in onze regio, zij zijn immers onze opdrachtgever. We nemen verder deel aan lokale, regionale en landelijke overleggen. En intern blijven we bouwen als afdeling; aan het optimaliseren van onze processen, de kwaliteit en kwantiteit van ons werk. En alles doen we met onze focus op dat belangrijke doel!

Administratief medewerker

Carole

Wat zijn jouw werkzaamheden als administratief medewerker?

Als administratie is onze hoofdtaak het verwerken van de Politie meldingen inzake huiselijk geweld en de online meldingen van professionals. Wij maken de dossiers aan, en vragen gegevens van de betrokkenen op bij de betreffende gemeente, het Veiligheidshuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Zodra alles compleet is kunnen de collega’s ermee aan de slag.

Verder ondersteunen wij bij de voorbereidingen van de Triagetafels van de gemeenten. Daar worden meldingen besproken in overleg met gemeente en andere ketenpartners. Na afloop zorgen wij dat de overdrachten bij de ketenpartners terecht komen. Ook sturen we een brief naar de directbetrokkenen zodat ze op de hoogte worden gebracht van de overdracht.

Daarnaast nemen we telefoontjes aan, verwerken we binnenkomende / uitgaande post, handelen we dossieraanvragen van cliënten af, beheren we verschillende mailboxen en verzorgen we het voorraadbeheer van de kantoorartikelen.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Ik lees allereerst mijn mail, kijk of er belangrijke zaken zijn die ik moet weten voor aanvang. Door Corona zijn we als administratie allemaal wisselend 1 dag per week aanwezig op kantoor. Je werkzaamheden op kantoor zijn die dag voornamelijk telefonie, brieven printen, post verwerken, dossiers overhandigen aan cliënten, collega’s met vragen helpen. Als ik thuis werk, hebben het invoeren van meldingen en het verwerken van overdrachten naar ketenpartners prioriteit. Je houdt de mailboxen bij en verwerkt deze mails. Dat betreft hoofdzakelijk mailverkeer met ketenpartners, en je bent telefonisch beschikbaar.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Wij verzorgen de communicatie richting ketenpartners voor wat betreft overdracht van casuïstiek. Daarnaast vragen wij informatie op bij diverse ketenpartners ter voorbereiding van casuïstiek voor onze collega’s in de front- en backoffice.

Wat is het leukste aan je werk?

Het geeft altijd weer een goed gevoel, als we alle meldingen zo snel mogelijk verwerkt hebben. Het gaat toch om mensen die hulp nodig hebben.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Als administratie ben je de spil, de motor van de afdeling. Zonder administratie blijft er voor de onderzoekers en medewerkers van VT minder tijd over om zich met inhoudelijke zaken bezig te houden.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

Ten eerste werk je voor een maatschappelijk verantwoorde organisatie, middels je werk kun je iets bijdragen. Bovendien is de GGD een fijne werkgever. Ook in Coronatijd wordt alles goed geregeld om op een gezonde manier thuis te kunnen werken.

Front-Office

Roy

Wat zijn jouw werkzaamheden als Front-Office medewerker?

Bij de Front Office krijgen we op verschillende manieren meldingen binnen, namelijk via de bureaudienst, of de bereikbare dienst voor acute zaken. Maar we ontvangen ook meldingen via de chat en online. Het grootste gedeelte van de meldingen komt binnen via de politie.

In reactie op deze binnenkomende signalen, geven we advies of nemen we een melding aan. Wij zorgen dat een melding compleet is, dat de veiligheid getaxeerd wordt en maken een veiligheidsbeoordeling. Wij beoordelen of Veilig Thuis – middels een van haar diensten – betrokken moet blijven of dat het beste is om de melding over te dragen.

Indien er sprake is van acute onveiligheid, zetten we de melding door naar het spoedteam.

Daarnaast sluiten we vanuit de Front Office aan bij diverse overleggen om expertise te leveren.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Op een typische werkdag ben ik vooral bezig met het bekijken en aannemen van meldingen. Wij verzamelen puzzelstukjes bij een melding middels interne verrijking (o.a. systemen Veilig Thuis en Gemeentelijke Basis Administratie) en externe verrijking (bijvoorbeeld informatie opvragen bij het Veiligheidshuis, de Raad van de Kinderbescherming en/of de gemeente waar de betrokkenen woonachtig zijn). Op basis van die stukjes informatie, kunnen we een goede beoordeling maken van de veiligheid. Indien er grote zorgen bestaan hebben we ook wel telefonisch contact met directbetrokkenen. Ook zijn we veel in contact met overdrachtspartijen zoals hulpverlening. Soms gaan we ook mee op huisbezoek.

Werk je samen met andere ketenpartners?

We werken veel samen met ketenpartners. Meldingen worden zo snel mogelijk na binnenkomst besproken met de gemeente. Daarnaast zijn we veel in contact met melders, onder wie de politie een grote ‘leverancier’ is. En ook met overdrachtspartijen zoals de gemeente (toegang) en gecertificeerde instellingen zoals bureau jeugdzorg, zijn we regelmatig in contact. Gezamenlijk maken we zo snel mogelijk een plan om de veiligheid te herstellen en goede hulpverlening in te zetten.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste aan werken in de Front Office is de kortdurende betrokkenheid. Binnen een werkweek komen er zo’n 20 dossiers langs je neus waar je iets van mag vinden. Je doet een zo goed mogelijke beoordeling en zorgt ervoor dat een melding op de goede plek terecht komt, zodat de client geholpen is. De uitdaging is dat je niet weet wat er komen gaat. Met name in de bureaudienst ontvang je soms telefoontjes die je doen verbazen. Mensen zoeken contact vanuit verschillende professionele rollen en betrokkenheid. Soms gaat het om een professional die vraagt om advies, het volgende moment kun je een slachtoffer aan de lijn krijgen die net iets vervelends heeft meegemaakt. Hierdoor is er veel afwisseling en leer je heel veel en snel.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Mijn rol is belangrijk omdat wij bij een melding snel voor een goede veiligheidsbeoordeling kunnen zorgen. Wij krijgen te maken met veel meldingen, die we allemaal met zorg behandelen. Op basis van onze ervaring maken we een inschatting welke meldingen urgent(er) zijn, en die pikken we er uit voor inzet op herstel van de acute veiligheid. Wij zijn getraind om gericht op de feiten, de goede vragen te stellen om een goede beoordeling te kunnen maken van wat er nu eigenlijk aan de hand is. Daarnaast zijn wij vaak het eerste punt van contact voor cliënten. Wij kunnen hen geruststellen, leggen hen uit wat ze wel en niet van ons kunnen verwachten en staan hen bij met advies.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

Veilig Thuis Zuid-Limburg is een stabiele werkgever. We hebben de in- en uitstroom van meldingen goed op orde, dat is wel ooit anders geweest. Bovendien hebben we te maken met  vele verschillende vormen van geweld, waardoor je veel afwisseling hebt in je werk. Maar er is binnen Veilig Thuis Zuid-Limburg ook ruimte om je in te zetten daar waar je passie ligt, bijvoorbeeld als je veel affiniteit hebt met de aanpak van een bepaalde vorm van geweld.

Gedragswetenschapper

Sander

Wat zijn jouw werkzaamheden als gedragswetenschapper?

Als gedragswetenschapper geef je inhoudelijk sturing en richting aan (de uitvoering van) het beleid en beoordeel je de noodzaak tot het doen van onderzoek op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Ik adviseer medewerkers inhoudelijk over lopende casuïstiek. Een groot deel van mijn tijd ben ik dan ook bezig met het voeren van multidisciplinair overleg (MDO) met medewerkers van de frontoffice, backoffice en de spoeddienst. Doel van deze overleggen is het nemen van een gezamenlijk besluit over het vervolg van een casus. In complexe casuïstiek sluit ik aan bij overleggen met ketenpartners, huisbezoeken of beschermtafels.

Ik ben daarnaast betrokken bij diverse regionale overleggen en pilots.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Ik start met het lezen en beantwoorden van mijn mails. Vervolgens bekijk ik welke agenda-verzoeken ik heb ontvangen en zorg ik dat de planning voor die dag duidelijk is.

Wanneer ik spoeddienst heb ben ik de hele dag beschikbaar en bereikbaar om mee te denken met casuïstiek die mogelijk als crisis (acuut onveilig) wordt beoordeeld. Deze casuïstiek komt via de frontoffice binnen en wordt vervolgens samen met mij en de spoeddienst besproken om de urgentie te bepalen. Indien de casuïstiek hierom vraagt, sluit de vertrouwensarts of een aandacht functionaris ook aan. Gemiddeld heb ik ongeveer één werkdag per week spoeddienst.

Binnen de backoffice is een vaste groep medewerkers aan mij gekoppeld, hetgeen fijn is voor de continuïteit binnen een dienst. De vragen van de frontoffice zijn gericht op het te nemen triagebesluit of over eventuele vervolgstappen.

Na de lunch heb ik vaak nog andere overleggen, zoals het gebiedsteam overleg, vertrouwensartsen-gedragswetenschappersoverleg of een externe afspraak.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Ja. De samenwerking met ketenpartners is zeer belangrijk in het doorbreken van de cirkel van geweld. Volgens het visiedocument gefaseerde ketensamenwerking (Van Arum en Vogtlander) is met name de samenwerking tussen het lokale veld en Veilig Thuis van belang om tot stabiele veiligheid te komen.

Binnen de organisatie zijn alle medewerkers (en dus ook de gedragswetenschappers) gekoppeld aan gebiedsteams. Dit heeft als doel het versterken van de samenwerking met de ketenpartners binnen een bepaald gebied. De ervaring leert dat kortere lijnen met een aantal vaste gezichten de samenwerking bevordert. Hierbij heb ik met name contact met de gedragswetenschapper van een andere organisatie bij complexe casuïstiek.

Daarnaast werken we veel samen met Raad voor de Kinderbescherming, Veiligheidshuizen, Politie en Justitie. Er zijn verschillende overleggen waarin Veilig Thuis structureel overlegt met deze ketenpartners, waaronder ZSM en het actie-overleg. Als gedragswetenschapper ben ik ook gekoppeld aan bepaalde overlegstructuren.

Wat is het leukste aan je werk?

Het geeft mij een voldaan gevoel als ik door mijn advies een bijdrage kan leveren aan een besluit, de inhoud of het proces. Indirect draagt dit ook bij aan de veiligheid van onze cliënten en om de cirkel van onveiligheid te doorbreken.

Daarnaast krijg ik energie van een goede samenwerking met ketenpartners, waarbij het toewerken naar veiligheid een gezamenlijk doel is, maar ook van het werken met collega’s uit verschillende disciplines.  

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Vanuit een helicopterview en een andere discipline mee te denken met een collega, zodat die niet in een tunnelvisie terecht komt en we alles proberen te doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de veiligheid te vergroten.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

Veilig Thuis Zuid-Limburg is een organisatie die de laatste jaren erg in ontwikkeling is. Het doorlopen van deze ontwikkelingen is een dynamisch proces dat wij als team samen vormgeven. Een mix van ervaren en nieuwe medewerkers werkt elke dag hard om onze cliënten veiligheid te bieden. Dit is een mooie uitdaging waarin iedereen zijn steentje kan bijdragen. Daarnaast is het werken in een domein waarbij je met verschillende organisaties werkt erg uitdagend.

Spoedteam

Roel

Wat zijn jouw werkzaamheden als medewerker van het spoedteam?

Ik werk bij de spoeddienst. Dat betekent dat ik crisiszaken oppak die bij de front-office binnenkomen, of zaken die na 17 uur in de bereikbaarheidsdienst binnenkomen waar de dag erna iets mee moet gebeuren.

In een driehoeksoverleg met de gedragswetenschapper en de medewerker die dienst heeft, beoordelen we samen of we erop uit moeten. Ook gaan we na of de gemeente al betrokken is en in stelling moet worden gebracht, en of er contact gelegd moet worden met hulpverleners. Als er sprake is van een gezin waar nog geen (hulpverlenende) instantie bij betrokken is, dan maken wij een inschatting van de situatie en stellen we veiligheidsvoorwaarden met oog op wat er nodig is.

Elk telefoontje dat binnenkomt waarvan de bureaudienst denkt dat het spoed is, wordt afgehandeld. Bijvoorbeeld als er bij de bureaudienst een telefoontje binnenkomt over een meisje dat op school is en niet naar huis wilt omdat ze daar te maken heeft met geweld. Dan ga je erheen, ga je samen met de ouders en/of school in gesprek. Er wordt afgewogen of het nodig is om veiligheidsafspraken te maken. Indien het echt ‘foute boel’ is, zorg je dat de jongen of het meisje in veiligheid gebracht wordt, bijvoorbeeld door middel van een (tijdelijke) uithuisplaatsing. 

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Er is geen pijl op te trekken hoe mijn werkdag eruit zal zien. Dat is inherent aan werken voor de spoeddienst. Sommige dagen is het ‘rustiger’ en besteed ik vooral op kantoor om papierwerk af te handelen, andere dagen ben ik tot ’s avonds druk met het in veiligheid stellen van personen. Zoals een moeder met kinderen die te maken heeft met mishandeling. Dan werken we samen met de vrouwenopvang en is de werkdag niet voorbij totdat de directbetrokkenen in (directe) veiligheid zijn.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Ik en de collega’s van het spoedteam werken samen met een veelheid aan ketenpartners. Noem maar een partij op en we werken er waarschijnlijk mee samen. Van politie en justitie tot zorgaanbieders, vrouwenopvang, huisartsen en praktijkondersteuners, gezinsvoogden, GGZ en (team Jeugd en team WMO van) gemeentes. Dat is het leuke ook, je werkt echt in de keten.

Veilig Thuis is geen hulpverlenende organisatie. Wij organiseren geen plek, kunnen geen zorg indiceren, maar wij zorgen voor crisisinterventie, ofwel ‘pleisters plakken’. Veilig Thuis is vaak de eerste in de keten die betrokken is bij de onveilige situatie.  

Wij zijn afhankelijk van samenwerking in de keten om structurele veiligheid te creëren en de zorg te organiseren ten behoeve van herstel na trauma.

Wat is het leukste aan je werk?

Het is een heel leuk team en het is ‘niet lullen maar poetsen’. Gewoon actie, doen. Never a dull moment. Soms ben je blij dat je gewoon op kantoor kunt zijn om zaken bij te werken.

Ook zijn mensen vanuit een crisis vaak meer bewogen om hun situatie aan te pakken, waardoor je verandering teweeg kunt brengen. Bijvoorbeeld door een vrouw te helpen haar weg te vinden naar de vrouwenopvang waardoor ze de kans krijgt een nieuw leven te starten. Het is aan haar om dat te doen, maar je hebt het gevoel dat je echt iets hebt kunnen betekenen.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Mijn rol is belangrijk omdat ik die pleister plak. Soms is er sprake van een storm in een glas water. Deze mensen kunnen op eigen kracht verder, dat komt wel goed. Daar waar situaties echt fout zijn, kan ik in een dag een groot verschil maken. De echte crisiszaken, die worden op die dag beslecht. Die pleister wordt echt geplakt. Soms hoor je dat zaken terugkomen, bijvoorbeeld als mensen terugvallen of terug gaan naar een partner die geweld pleegt. Maar als kinderen in een onveilige situatie blijven, dan ga ik naar de beschermtafel. Iedereen krijgt een kans. Maar als het patroon van onveiligheid blijft, dan moeten we voor de kinderen kiezen.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

We hebben een superleuk enthousiast team, dat groeit. Er is commitment van collega’s en er zijn veel mogelijkheden om te kiezen wat je wilt. Ben je meer van frontoffice, vind je het interessant om met politiemeldingen aan de slag te gaan, heb je affiniteit met onderzoek, of juist spoedzaken? Er is van alles mogelijk. Je hebt gelegenheid om (bij) te scholen in bepaalde aandachtsgebieden. We zijn groeiend en ontwikkelen ons heel erg. Veilig Thuis is een bruisende organisatie die nog niet volgroeid is en mogelijkheden biedt. Voor ieder wat wils.

Back-Office

Liz

Wat is jouw functie binnen Veilig Thuis?

Mijn functie binnen Veilig Thuis is die van onderzoeker in de back office. In deze rol neem ik casussen onder mijn hoede waar een eenvoudige overdracht naar lokale hulpverlening of betrokken instanties niet volstaat. Wanneer meer diepgaande interventie en verdere stappen vanuit Veilig Thuis nodig zijn, kom ik in actie.

Als onderzoeker ben ik verantwoordelijk voor het grondig analyseren van de situatie na een zorgmelding. Dit betekent dat ik de omstandigheden, betrokkenen en risicofactoren zorgvuldig in kaart breng om een duidelijk beeld te krijgen van wat er speelt. Mijn doel is om de noodzakelijke maatregelen te bepalen die nodig zijn om een veilige omgeving te creëren en te waarborgen. Hierbij staat continu de vraag centraal of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Wat zijn jouw werkzaamheden als onderzoeker?

Een belangrijk aspect van mijn werk is het voeren van gesprekken met betrokkenen, zoals ouders, kinderen, en diverse hulpverleners. Deze gesprekken helpen mij om een volledig en genuanceerd beeld te krijgen van de omstandigheden waarin deze personen verkeren. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het beheer van dossiers, waarin ik nauwkeurig alle verzamelde gegevens en bevindingen bijhoud. Dit zorgt ervoor dat er altijd een actueel en gedetailleerd overzicht is van elke casus, wat essentieel is voor het maken van weloverwogen beslissingen.

Mijn kerntaken omvatten onder andere het uitvoeren van diepgaand onderzoek en het ontwikkelen van aanbevelingen en interventieplannen om de veiligheid van betrokkenen te verbeteren. Ik werk nauw samen met verschillende professionals en instanties, zoals politie, jeugdzorg, en andere hulpverleners, om een gecoördineerde en effectieve aanpak te waarborgen. Deze samenwerking is cruciaal voor het ontwikkelen van een holistisch plan van aanpak dat alle aspecten van de casus dekt.

Een onderdeel van mijn verantwoordelijkheden is het waarborgen van de veiligheid van alle betrokkenen. Dit betekent dat ik snel en effectief moet handelen om de juiste interventies in gang te zetten. Ik neem mijn rol als besluitvormer zeer serieus en zorg ervoor dat elke stap die ik neem gebaseerd is op grondige analyse en overweging. Bovendien is discretie en vertrouwelijkheid van groot belang in mijn werk, omdat ik met zeer gevoelige informatie werk die respectvol en zorgvuldig behandeld moet worden.

Kortom, mijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden als onderzoeker bij Veilig Thuis zijn gericht op het creëren van een veilige en stabiele omgeving voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Door mijn rol uit te voeren met zorgvuldigheid en toewijding, draag ik bij aan het welzijn van de betrokkenen en werk ik aan oplossingen die hun veiligheid en stabiliteit op de lange termijn bevorderen.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Een typische werkdag als onderzoeker bij Veilig Thuis begint met het doornemen van nieuwe meldingen en het bijwerken van lopende casussen. Belangrijk om te benoemen is dat dit een schets is, vanwege de verschillende casuïstiek en werkzaamheden, verloopt iedere dag anders. Iets wat ik zelf in dit werk ambieer! Ik start de dag door mijn e-mails te checken voor dringende berichten of updates en bekijk meldingen die directe actie vereisen. In de ochtend voer ik vaak telefoongesprekken met directbetrokkenen om aanvullende informatie te verzamelen en een volledig beeld van de situatie te krijgen.

De middag besteed ik meestal aan diepgaand onderzoek en het opstellen van rapporten. Ik breng de verzamelde informatie in kaart, voer risicobeoordelingen uit en bepaal de nodige vervolgstappen. Vaak neem ik deel aan multidisciplinaire overleggen met collega's en andere instanties zoals jeugdzorg en politie. Tijdens deze overleggen bespreken we casussen in detail en werken we aan een gecoördineerd plan van aanpak.

Op sommige dagen voer ik samen met een collega van Veilig Thuis huisbezoeken uit om de situatie ter plaatse te beoordelen en direct in contact te komen met de betrokkenen. Deze bezoeken kunnen ook in samenwerking met een ketenpartner plaatsvinden, afhankelijk van de aard van de casus en de benodigde expertise. Vanuit Veilig Thuis voeren wij kind gesprekken om de ervaringen van de kinderen beter te begrijpen en hun veiligheid te waarborgen. Bovendien hebben zij het recht om hun verhaal te doen naar aanleiding van betrokkenheid vanuit Veilig Thuis

Regelmatig heb ik overleg met mijn gedragswetenschapper, waarin we bijzonderheden binnen nieuwe en lopende casuïstiek bespreken. Dit overleg is essentieel om complexe situaties grondig te evalueren en de beste aanpak te bepalen. Samen bespreken we de voortgang, de benodigde interventies en mogelijke aanpassingen in het plan van aanpak.

Elke werkdag kan onverwachte situaties met zich meebrengen die directe actie vereisen, zoals dringende meldingen of crisissituaties binnen mijn eigen casuïstiek. Hierdoor is flexibiliteit essentieel in mijn werk, maar mijn focus blijft altijd op het waarborgen van de veiligheid van de betrokkenen.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Ja, als onderzoeker bij Veilig Thuis werk ik nauw samen met andere ketenpartners zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Team Jeugd, scholen, politie, reclassering, gezondheidszorg en maatschappelijk werk. Deze samenwerking is cruciaal om effectieve ondersteuning te bieden aan gezinnen en individuen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling.

We werken samen om gebruik te maken van elkaars expertise en middelen, wat resulteert in een gecoördineerde aanpak. Door kennis en ervaring uit te wisselen, verbeteren we onze dienstverlening voortdurend en kunnen we beter voldoen aan de behoeften van de betrokkenen. Samen streven we naar het verbeteren van de veiligheid en het welzijn van degenen die hulp nodig hebben. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de juiste hulpverlening ingezet wordt, passend bij de problematiek die zich in een casus speelt.

Wat is het leukste aan je werk?

Het meest bijzondere aspect van mijn werk als onderzoeker bij Veilig Thuis is de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op het leven van kwetsbare individuen en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Het geeft mij voldoening om bij te dragen aan het creëren van een veilige omgeving waarin mensen zich kunnen ontwikkelen en herstellen.

Het meest waardevolle is het moment waarop ik zie dat mijn interventies en ondersteuning daadwerkelijk verschil maken. Of het nu gaat om het helpen van een gezin om uit een gewelddadige situatie te komen, het bieden van ondersteuning aan een kind dat slachtoffer is van mishandeling, of het samenwerken met ketenpartners om een gecoördineerde aanpak te realiseren, elke positieve verandering en elk moment van herstel geeft me een diep gevoel van voldoening en motivatie.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Mijn rol als onderzoeker bij Veilig Thuis is van cruciaal belang omdat ik verantwoordelijk ben voor het identificeren van situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling. Door grondig onderzoek en analyse kan ik snel en effectief handelen om de veiligheid van kwetsbare individuen te waarborgen. Samenwerking met andere instanties en professionals stelt ons in staat om een gecoördineerde aanpak te realiseren en holistische ondersteuning te bieden aan betrokkenen. Mijn rol omvat ook preventie en educatie om toekomstige gevallen van huiselijk geweld te voorkomen. Kortom, mijn werk draagt bij aan het beschermen van de meest kwetsbaren en het bevorderen van een veilige samenleving.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

Het antwoord is simpel: hier maak je écht het verschil. Je werkt in een team van gepassioneerde professionals die samenwerken om de veiligheid en het welzijn van mensen te waarborgen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Je krijgt de kans om directe en positieve impact te hebben op het leven van anderen, terwijl je tegelijkertijd deel uitmaakt van een ondersteunende werkomgeving waarin je kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen. Bovendien, wie zou niet willen werken in het prachtige Zuid- Limburg? Dus, als je op zoek bent naar betekenisvol werk waarbij je jouw vaardigheden kunt inzetten voor een nobel doel, dan is Veilig Thuis Zuid-Limburg de plek voor jou.

Werkbegeleiders

Hilde

Wat zijn jouw werkzaamheden als werkbegeleider?

Ik bied vakinhoudelijke begeleiding aan de medewerkers van Veilig Thuis, zodat zij zowel op inhoud als op procesniveau ondersteund worden in het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Mijn dag bestaat uit afspraken met medewerkers, maar ook met ketenpartners. Tijdens deze gesprekken met medewerkers praat ik met hen over hun caseload. Ik kijk of zaken goed in het cliëntendossier vermeld staan, en of er vragen of thema’s zijn die besproken dienen te worden voor een goed verloop van de casus.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Ja, ik zit in werkgroepen met gemeenten en uitvoerende ketenpartners om processen goed op elkaar af te stemmen. Een goede samenwerking met onze omgeving vinden wij heel belangrijk.

Wat is het leukste aan je werk?

Er zijn twee zaken die ik het leukst vind aan mijn werk. Enerzijds dat ik mijn steentje mag bijdragen zodat het geweld tussen mensen stopt en dat het geweld duurzaam stopt (ook in de volgende generatie).

Anderzijds vind ik het fijn als ik collega’s kan coachen en helpen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Soms is het bijvoorbeeld moeilijk om in contact te komen met onze cliënten. Samen zoeken we dan naar creatieve oplossingen om toch contact te krijgen. Wij willen bij Vellig Thuis namelijk dat het geweld stopt zodat het weer veilig wordt voor volwassenen en kinderen, en daarom blijven we zoeken naar mogelijkheden.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

De problematiek waar we binnen Veilig Thuis mee te maken hebben is complex. We hebben te maken met vele meldingen en vele adviezen per jaar. Er is wetgeving en er zijn voorwaarden waar medewerkers zich aan moeten houden. Daarom is het van belang dat er ook iemand anders binnen de organisatie mee kijkt naar deze processen. Dat maakt mijn werk dus belangrijk.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

Het werk wat wij doen kan echt een verschil maken voor mensen in onveilige situaties. Daarnaast zijn wij voortdurend in ontwikkeling en als team zijn wij gedreven om onszelf elke dag weer te verbeteren. Er werken leuke mensen die naast alle serieuze zaken waar Veilig Thuis mee te maken krijgt, ook houden van een dolletje onderling.

Beleidsondersteuning

Ria

Wat is jouw functie binnen Veilig Thuis?

Ik werk als Medewerker Beleid en ondersteuning.

Sinds wanneer/ hoe lang ben je al werkzaam in deze rol?

Sinds 1-1-2015 bij de start van Veilig Thuis.

Kun je een korte omschrijving geven van je werkzaamheden, (kern)taken en verantwoordelijkheden?

Het bijdragen aan het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van onderzoek alsmede de totstandkoming van het beleid van de afdeling Veilig Thuis.

Hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?

De werkdag kan heel divers zijn. Zoals bijvoorbeeld het werken aan de totstandkoming van de beleidsinformatie ten behoeve van de gemeenten; Voorbereiden en ondersteunen van beleidsmatige overleggen; Intern ondersteunen bij projecten; Bijdrage leveren aan de kwaliteit van de werkprocessen en de kwaliteitsregistraties. Daarnaast functioneer ik vooral ook als vraagbaak voor de collega’s op allerlei gebied.

Werk je samen met andere ketenpartners? (zo ja, hoe/waarom?)

Ik werk veel samen met de beleidsambtenaren van de gemeenten en de politie, maar ook met het lokale veld voor het afstemmen van bijvoorbeeld de werkprocessen.

Wat is het leukste/ geeft je de meeste voldoening in je werk? Evt. concrete ervaring?

Het leukste vind ik dat ik kan bijdragen aan de totstandkoming van het beleid en het samen werken aan het verbeteren van de kwaliteit van het werk van de Veilig Thuis collega’s geeft veel voldoening. Natuurlijk maakt het contact - in welke vorm dan ook - met de collega’s het werk plezierig.

Waarom is jouw rol belangrijk?

Ik zorg er voor dat het management en de collega’s zich kunnen focussen op hun kerntaken, door o.a. (beleids)informatie te verzamelen/bundelen, (evaluatie)onderzoeken op te zetten en uit te voeren en werkprocessen in beeld te brengen.

Waarom zou iemand voor VT Zuid-Limburg moeten komen werken?

Veilig Thuis is een boeiende organisatie die samen met haar ketenpartners een grote bijdrage kan leveren aan het terugdringen van huiselijk geweld/kindermishandeling. Het is een jonge organisatie waarin je je talenten kan/mag ontwikkelen.

Unithoofd

Hariet

Wat zijn jouw werkzaamheden als unithoofd?

Als unithoofd ben je zowel bezig met interne en externe ontwikkelingen. Je houdt contacten met verschillende ketenpartners en binnen de GGD (onze moederorganisatie). Daarnaast ben ik betrokken bij de werkgroep diversiteit en inclusie, die erop is gericht dat we beter aangehaakt blijven bij onze samenleving en dat het personeelsbestand een vertegenwoordiging is van de diverse samenleving.

Ik heb een rol in de aansturing van medewerkers (o.a. Gedragswetenschappers, vertrouwensartsen en VT medewerkers), waarbij ik enerzijds een coachende rol heb en anderzijds een sturende rol.  Samen met de overige MT-leden denken we na over de koers van Veilig Thuis, stippelen we deze uit, en bewandelen deze conform de Plan Do Check Act cyclus. Ik zet in op het motiveren en inspireren van medewerkers zodat zij in hun kracht komen, en de uitvoering op rolletjes gaat lopen.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Een werkdag is dynamisch, geen één dag is hetzelfde. Dat komt enerzijds door de diversiteit van werk, en anderzijds door de enorme dynamieken die in de buitenwereld spelen. De ene dag met ketenpartners om tafel om te kijken hoe we de samenwerking nog optimaler kunnen benutten. Het andere moment word je bij het spoedteam geroepen om te overleggen over hoe in te zetten in een bepaalde casus. Ook heb ik te maken met ambtshalve meldingen, voer ik continue dialooggesprekken met collega’s, en klachtgesprekken met cliënten. Allerlei activiteiten die ik oppak naast de reguliere werkzaamheden van een unithoofd zoals verzuimgesprekken. Ik hou van die dynamiek.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Ja. Denk hierbij aan de verschillende 16 Limburgse gemeenten, Bureau Jeugdzorg, politie, de Raad voor de Kinderbescherming, Vrouwenopvang en ander hulpverleningsorganisaties. Het is heel belangrijk om de lijntjes kort te houden, alleen dan kunnen we de samenwerking verbeteren. Het is belangrijk dat we elkaar weten te vinden op de momenten dat het nodig is. Dit komt uiteindelijk de cliënt ten goede, want we delen hetzelfde doel gericht op herstel van veiligheid.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste aan mijn werk vind ik de dynamiek. En ik vind oprecht dat we een heel fijn team hebben. Iedereen wilt samen bouwen en samen zorgen dat de dingen verbeteren. Ik realiseer me dat we een lange adem nodig hebben om onze ambitie - de cirkel van geweld doorbreken - echt handen en voeten te geven. Ik vind het mega gaaf als we over twee jaar zouden kunnen zeggen dat we een afname zien in het geweld. Dat we van onze regio een veiliger regio kunnen maken, zodat de jeugd zich kan ontwikkelen zoals het zou moeten. Zodat de gezondheid en veiligheid over een aantal jaren beter is.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Iets wat je aandacht geeft, groeit. Als we aandacht geven aan de goeie, positieve dingen, dan komt het een individu, een team en een organisatie ten goede. Laat mij maar in de rol zitten van bouwen, aandacht geven aan de goeie dingen, dan komt het goed. Als ik zie wat in het afgelopen jaar veranderd en verbeterd is, dan ben ik daar oprecht trots op.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

We hebben een heel fijn team. Ik vind het heel belangrijk, zeker voor deze regio, dat veiligheid in lijn ligt met gezondheid. Als wij door onze inzet vanuit Veilig Thuis kunnen zorgen dat er meer veiligheid is in gezinnen, impliceert dat een stevige maatschappelijke bijdrage aan een belangrijk doel. Dat vind ik mooi.

Vertrouwensarts

Inge

Wat zijn jouw werkzaamheden als vertrouwensarts?

Als vertrouwensarts bij Veilig Thuis werk je in een team van (vertrouwens)artsen en gedragswetenschappers, die ondersteunend zijn aan de medewerkers van zowel de front office als de back office. Medewerkers van Veilig Thuis kunnen de medische expertise vragen van de vertrouwensarts in lopende casuïstiek. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken waarin er sprake is van ernstig onverklaard letsel bij (jonge) kinderen, (ernstige) psychiatrie, medicatiegebruik of verslaving bij een van de betrokkenen, of een vermoeden van seksueel misbruik of ouderenmishandeling. Ook in casuïstiek van zwangeren in een kwetsbare positie heb je als vertrouwensarts betrokkenheid.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Een werkdag is nooit hetzelfde. Als vertrouwensarts ben je in elk geval beschikbaar om vanuit medische expertise mee te denken in casuïstiek die die dag binnen komt en die mogelijk meteen interventie vraagt. Daarnaast zijn er overleggen met collega’s over lopende casuïstiek, adviseert de vertrouwensarts zorgprofessionals die anoniem advies vragen aan Veilig Thuis, worden er (samen met een collega) huisbezoeken afgelegd en zijn er overleggen met ketenpartners of collega’s over allerlei onderwerpen.

Werk je samen met andere ketenpartners?

Uiteraard. Het is in dit werkveld heel belangrijk om elkaar te kennen, te weten wat je aan elkaar hebt en samen te werken. Als vertrouwensarts onderhoud je voornamelijk de contacten met medische professionals, waaronder kinderartsen, gynaecologen, psychiaters en huisartsen. Dat contact kan individueel plaatsvinden tijdens een adviesgesprek maar ook tijdens een multidisciplinaire patiëntenbespreking. Ook breng je als vertrouwensarts je medische expertise in bij beschermtafels met de Raad van de Kinderbescherming of in multidisciplinaire besprekingen in het voorliggende veld.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste is de afwisseling en diversiteit. De problematiek waarmee je in aanraking komt is zeer divers en je komt in contact met mensen met allerlei verschillende achtergronden. Ondanks het feit dat betrokkenheid van Veilig Thuis vaak als stressvol wordt ervaren door cliënten, staan de meeste cliënten wel open voor een gesprek. Deze gesprekken zijn vaak open en eerlijk en daardoor heel verhelderend. Als het van hieruit lukt om weer stappen vooruit te gaan zetten geeft dat veel voldoening, hoe klein de stapjes ook zijn.

Jouw rol is belangrijk omdat..?

Je vanuit je rol als arts vaak net iets anders naar een zaak kijkt dan een collega. Die andere invalshoek maakt dat we elkaar aanvullen en samen verder komen. Bovendien kun je als vertrouwensarts makkelijker de verbinding leggen tussen Veilig Thuis en het medische domein, hetgeen niet alleen in de adviesfase belangrijk is maar ook ten tijde van de onderzoeken die Veilig Thuis uitvoert heel bijdragend is.

Waarom is het fijn om voor VT Zuid-Limburg te werken?

Veilig Thuis Zuid-Limburg heeft een duidelijke visie en een enthousiast, betrokken team dat de uitdaging Zuid-Limburg veiliger te maken samen aangaat. Elke dag wordt er samen met en voor onze cliënten hard gewerkt en zetten we stappen om die doelstelling te bereiken.

Terug naar pagina Over Veilig Thuis ZL

Menu