Nationale ouderendag
Oud worden wil iedereen, maar oud zijn is niet altijd gemakkelijk. Bijna de helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Ook zijn veel ouderen afhankelijk geworden van zorg, en/of kunnen zij de digitalisering niet bijhouden. Hierdoor zijn zij kwetsbaard(der) en hebben ze een verminderde regie over hun eigen leven. Naar schatting heeft zo’n 1 op de 20 ouderen in Nederland te maken met mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting en/of seksueel misbruik.
Vaak begint ouderenmishandeling klein, maar dat kan al gauw ontsporen in (het nalaten van) handelingen waardoor een ouder persoon fysieke, emotionele of materiële schade lijdt. Om in de latere levensfase geconfronteerd te worden met geweld of verwaarlozing geeft groot verborgen leed. Veel ouderen hebben niet geleerd om hulp te vragen en bovendien is hun netwerk vaak klein. Het gevolg is dat signalen uitblijven en zorg en hulp niet ingezet worden.
Juist daarom is het belangrijk dat signalen van ouderenmishandeling worden gemeld! Op onze pagina over ouderenmishandeling (onder de tab huiselijk geweld) vind je meer informatie over deze vorm van geweld en de signalen die je zou kunnen herkennen.
Heb je een vermoeden van ouderenmishandeling of heb je als oudere misschien zelf te maken met huiselijk geweld? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Weet dat je ook altijd om advies kunt vragen bij Veilig Thuis, ook bij twijfel! Wij denken met je mee, zetten alles op een rijtje en organiseren indien nodig dat de juiste hulp wordt ingezet, zodat het geweld doorbroken wordt. Een Veilig Thuis, dat doen we samen!