BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112

Val jij op jongens, of op meisjes? Of op allebei? Voel je je een jongen, terwijl je als meisje bent geboren, of andersom? Heeft jouw lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken? Wil jij je uiterlijk en kleding niet af laten hangen van je geslacht? Heb je moeite met bestaande seksuele geaardheid- en genderhokjes?

Weet dat je niet alleen bent. Ben trots op wie je bent. Jij mag er zijn!

Acceptatie

Helaas is acceptatie nog geen vanzelfsprekendheid. Misschien niet voor jezelf. Maar ook nog niet voor alle andere mensen.

Het gevoel niet geaccepteerd te worden, maakt je kwetsbaar. Soms wordt er misbruik gemaakt van die kwetsbaarheid en krijg je te maken met een vorm van geweld.

Uitkomen voor het onrecht wat je aangedaan wordt in de weg naar jezelf kunnen zijn, kan heel moeilijk zijn. Maar je staat er niet alleen voor!

Geweld

Misschien heb jij verdrietig genoeg ook te maken met een vorm van geweld. Geweld is niet altijd fysiek van aard. Ook psychisch geweld komt in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan ongewenste outing, chantage of eerwraak.

En geweld discrimineert niet; iedereen kan ermee te maken krijgen. Als slachtoffer en/of als dader. Ongeacht seksuele voorkeur, identiteit of geslacht.

Om wat voorbeelden te geven:

  • Niet alleen hetero mannen stalken. Ook vrouwen (en anderen) kunnen stalker zijn.

  • LHBTIQ+ jongeren en volwassenen kunnen slachtoffer worden van (jeugd)prostitutie en mensenhandel.

  • Ook als oudere kun je te maken krijgen met geweld / ouderenmishandeling. Bijvoorbeeld in de vorm van financieel misbruik. Familieleden die voorheen het contact verbraken en opeens weer opduiken in een levensfase waarin het met de oudere fysiek of mentaal minder gaat. Dat hernieuwde contact kan fijn zijn, maar helaas wordt daar soms ook misbruik gemaakt voor financieel gewin.

  • Een ieder kan te maken krijgen met seksueel geweld. Vaak wordt seksueel geweld gepleegd door bekenden zoals familie, buren, vrienden en kennissen. Maar ook binnen de relatie kan er sprake zijn van dwang om seksuele handelingen te verrichten. Soms is dit ook in eerste instantie helemaal niet duidelijk. Bepaalt de ander wanneer er wel of geen seks is of hoe de seks er uit ziet? Moet je mee naar een parenclub, sauna of seksfeest, maar wil je dit eigenlijk niet? Heb je het gevoel geen regie te hebben over je eigen lichaam? Zeker als je zelf nog zoekende bent aangaande je seksualiteit en voorkeuren, is het belangrijk om je eigen grenzen aan te geven.

Veilig Thuis kan je helpen

Heb jij te maken met een vorm van geweld waarbij iemand je schade aanbrengt? Maak je je zorgen om iemand anders? Of misschien merk je dat jijzelf niet altijd gezonde keuzes maakt ten opzichte van de veiligheid van een ander? Dan is het goed om advies te vragen bij Veilig Thuis.

Wij zijn er om samen te kijken naar wat nodig is om uit de cirkel van geweld te komen. Voor iedereen van 0 tot 100+ jaar oud. Wij kijken samen met jou en eventuele andere betrokkenen hoe de veiligheid hersteld kan worden en wat daarvoor nodig is. Meer informatie over hoe wij te werk gaan vind je op onze website.

Vergeet je eigen grenzen niet en kom hier voor op. Vraag advies of meld bij Veilig Thuis! Wij helpen je graag.

 

Menu