Bevindingen op inspectierapport Gezondheidszorg & Jeugd over Veilig Thuis-organisaties
In het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), dat op 3 oktober 2024 is gepubliceerd, constateert de Inspectie dat er nog steeds sprake is van wachtlijsten, in welk geval, te lange doorlooptijden bij de Veilig Thuis organisaties in ons land. Dit is een onwenselijke situatie, voor gezinnen, huishoudens en melders. Veilig Thuis Zuid-Limburg deelt de zorgen over de impact van wachttijden op de veiligheid van gezinnen en huishoudens. We nemen de bevindingen van de IGJ dan ook zeer serieus.
De situatie in Zuid-Limburg
Het waarborgen van de veiligheid van kwetsbare kinderen en volwassenen staat bij ons voorop. In situaties van acute onveiligheid ondernemen we altijd direct actie. In geval van niet acute meldingen, voldoet Veilig Thuis Zuid-Limburg in meer dan 90 % van de meldingen aan de wettelijke termijn van vijf werkdagen voor de veiligheidsbeoordeling. De meldingen die niet meteen worden opgepakt, komen terecht op een wachtlijst. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen spoed (op de wachtlijst, maar met voorrang op te pakken) en regulier.
De wachtlijst bij Veilig Thuis Zuid-Limburg wordt voornamelijk veroorzaakt door de forse toename van het aantal meldingen vanaf 2022 (+8% in 2023, + 6% in 2024) en de ernst en complexiteit van de meldingen. Complicerend hierbij is dat we te maken hebben met te weinig capaciteit. De samenwerking met onze ketenpartners in de regio verloopt goed. Wel is er (lokaal) weleens sprake van beperkte doorstroommogelijkheden doordat ook onze samenwerkingspartners te maken hebben met wachtlijsten, in welk geval, uitdagingen op vlak van capaciteit.
Verbetermaatregelen
Al enige tijd voor dit rapport van de Inspectie verscheen, hebben we als Veilig Thuis Zuid-Limburg besproken hoe we de wachtlijst kunnen inlopen en idealiter voorkomen. Enige verbetermaatregelen die we reeds ondernemen:
- We zijn zeer actief met werven op de arbeidsmarkt om onze formatie op peil te krijgen en te houden. Relevant hierbij is dat het ongeveer 1 jaar aan opleiding vraagt voor een medewerker Veilig Thuis zelfstandig kan werken.
- Onze wachtlijst wordt door ons nagebeld. Er wordt dan waar nodig opnieuw geprioriteerd op urgentie. We willen op deze wijze zo goed mogelijk zicht houden op veiligheid. Het komt ook voor dat een casus naar aanleiding van het nabellen wordt overgedragen aan een ketenpartner.
- We nemen de processen van Veilig Thuis (opnieuw) onder de loep om na te gaan of we een proces / werkwijze nog efficiënter kunnen uitvoeren.
Samen voor een veilige thuissituatie
We blijven ons onverminderd inzetten voor een veilige thuissituatie voor iedereen in Zuid-Limburg. Dit doen we samen met onze ketenpartners.
Heb je te maken of vermoed je huiselijk geweld of kindermishandeling bel ons. We zijn 24/7 gratis te bellen op 0800 2000. Ook kun je van maandag tot en met vrijdag met ons chatten. Kijk daarvoor op onze website www.veiligthuiszl.nl
Bekijk hier het volledige IGJ rapport.