Wat gebeurt er als je contact opneemt met Veilig Thuis?
Je kunt contact met ons opnemen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander.
Veilig Thuis geeft advies
Bij Veilig Thuis Zuid-Limburg werken professionals die gespecialiseerd zijn in de aanpak van huiselijk geweld en kinder- of ouderenmishandeling. Zij zijn bekend met deze thema’s en begrijpen hoe geweldsituaties ontstaan. Heb je hulp of advies nodig? Bel dan gerust (anoniem), ook als je twijfelt. Onze medewerkers luisteren naar jouw verhaal, zetten samen met jou de zaken op een rij, beantwoorden je vragen en geven advies.
Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30u en 17:00u. Na 17.00u, in het weekend en op feestdagen is Veilig Thuis enkel voor spoedsituaties bereikbaar.
Veilig Thuis organiseert
Samen met een van onze medewerkers bekijk je of er professionele hulp nodig is en wat je eventueel zelf kunt doen om het geweld te stoppen. We bieden zelf geen hulp, maar kunnen die wel voor je organiseren. We werken samen met diverse hulpverleningsinstanties, ook bij jou in de buurt.
Veilig Thuis onderzoekt
Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is, soms moet er eerst worden uitgezocht of er echt sprake is van huiselijk geweld en kinder- of ouderenmishandeling. Wij doen dan onderzoek en verwijzen, in geval van mishandeling, naar de juiste hulp.
Veilig Thuis doorbreekt
Geweld stopt niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om hulp in te schakelen. Soms is het geweld pas begonnen of zijn er ‘slechts’ vermoedens, in andere gevallen duurt het geweld al jaren en wordt het van de ene op de andere generatie doorgegeven. Wat er ook aan de hand is, wij kunnen helpen om het geweld te stoppen en onveilige situaties te doorbreken. Daarbij werken we het liefst samen met alle betrokken partijen. Zoals de hulpverleners in jouw gemeente, gespecialiseerde hulpverleners, artsen, scholen, politie en justitie en de Raad voor de Kinderbescherming.