BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld komt in heel veel vormen. Soms kun je als kind of jongere daar ook bij betrokken zijn. Dat is heel vervelend en wij willen er alles aan doen om te zorgen dat je je weer veilig voelt.

Wie heeft schuld?

Het is belangrijk om te begrijpen dat kindermishandeling nooit de schuld is van het kind. Ook de meeste ouders willen hun kinderen helemaal niet mishandelen. Maar soms gaat het toch mis. Ook als je ouders gaan scheiden en heel veel ruzie maken, of als er geweld is thuis, kun jij daar last van hebben.

Het is niet OK.

Op onze pagina’s over huiselijk geweld vind je meer informatie over de verschillende vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit varieert bijvoorbeeld van fysieke mishandeling en verwaarlozing tot psychisch geweld. Ook als er in jouw gezin veel geweld wordt gebruikt, of je ouders veel ruzie met elkaar maken, kun je daar last van hebben. Al deze vormen van geweld zijn niet ok. Als jij hiermee te maken hebt, willen wij je heel graag helpen uit je situatie te komen. Hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Je staat er niet alleen voor!

Wat als je zelf geweld gebruikt?

Ook als jongere kun je soms zelf de grens over gaan. Bijvoorbeeld als je geweld pleegt richting je (stief)ouders of verzorgers. Dat noemen we ook wel kind-oudermishandeling. Ook dan is het goed om erover te praten, want het geweld stopt niet vanzelf en het is belangrijk dat er hulp komt voor jou en je familie.

Twijfel je?

Twijfel je of waar jij mee te maken hebt, valt onder huiselijk geweld? Maar voel je je niet fijn bij de situatie, of misschien voel je je zelfs onveilig? Praat er dan over. Als je wil praten over wat er bij jou thuis gebeurt, mag je altijd met ons bellen of chatten.

Speciale vormen van geweld

Er zijn ook speciale vormen van geweld waar jij als kind of jongere mee te maken kan krijgen.

  • Bijvoorbeeld als er geweld gepleegd wordt omdat je familie het niet eens is met bepaalde keuzes of gedrag (eergerelateerd geweld).
  • Of als je gedwongen wordt om met iemand te trouwen (huwelijksdwang).
  • Het komt ook voor dat een kind of jongere tegen zijn of haar wil in het buitenland wordt achtergelaten, terwijl ze dachten op vakantie of familiebezoek te gaan (gedwongen achterlating).
  • Meisjes kunnen ook te maken krijgen met meisjesbesnijdenis (vrouwelijke genitale verminking). Of zij worden gedwongen om seks te hebben of in de prostitutie te werken. Dit kan ook jongens overkomen.

Wat gebeurt er als ik bel?

  • We luisteren naar je verhaal
  • Je krijgt advies
  • We zoeken samen hulp
Meer informatie
BEL GRATIS 0800-2000

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar.

Wat kun jij doen?

Praat erover!

Als je zelf te maken hebt met huiselijk geweld of je zorgen maakt om iemand anders, is het belangrijke om te praten met iemand in jouw omgeving. Ook als er mensen zijn die zeggen dat je er niet over mag praten. Het is heel belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen.

Door erover te praten, wordt het duidelijk hoe het met je gaat. En of er inderdaad problemen zijn en hulp nodig is. Als het niet goed gaat, zijn er vaak meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt.

Hoe eerder er hulp komt, hoe beter.

Is dat lastig?

Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar bijvoorbeeld een huisarts.

Praten met Veilig Thuis

Je mag ook altijd met Veilig Thuis bellen (0800-2000, 24/7) of chatten (tot 17.00u). We willen je de kans geven om ons te vertellen wat jij kwijt wilt. Alles wat we horen, kan ons helpen om erachter te komen hoe het met jou gaat. Wat je vertelt, schrijven we op. Niet iedereen mag dat lezen. Als blijkt dat er inderdaad problemen zijn, zullen we een oplossing proberen te vinden. Aan wat voor oplossing we denken, bespreken we met jou en je ouders. Meestal zoeken we hulp voor jou en je ouders. Zodat zij daarna weer goed voor je kunnen zorgen.

Kindertelefoon / Alles oké?

Je kunt ook chatten of bellen met de kindertelefoon (bel: 0800-0432). Daar zitten mensen die getraind zijn om kinderen te helpen. Als je met hen belt of chat, stellen zij je vragen en proberen ze jou zó te helpen, dat je zelf met een oplossing kunt komen.

Jongeren tussen 18 en 24 jaar kunnen bellen of chatten met de Alles oké? Supportlijn, via telefoonnummer (0800-0450) of hun website https://www.allesoke.nl/

CareFree App

Ook is er de gratis CareFree App, een app op je telefoon die je kunt gebruiken als je je zorgen maakt over jezelf of een ander. Daarin vind je informatie over kindermishandeling en kun je anoniem hulp vinden voor jezelf of een ander.

Wil je de app downloaden? Dat kan hier:

Download on the App Store
Ontdek het op Google Play

Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. Een gesprek is gratis en makkelijk te starten via chat op kindertelefoon.nl of bellen met 0800-0432.

Menu