Sluit website direct

Eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating

Als de familie-eer is geschonden

Als jouw familie vindt dat door jouw gedrag de eer van je familie is geschonden, kan er een risico bestaan op eergerelateerd geweld.

De eer kan bijvoorbeeld geschonden worden als meisjes of vrouwen buiten toezicht van familie zijn, foute vrienden hebben, seks voor het huwelijk of een (veronderstelde) buitenechtelijke relatie hebben, ongehuwd zwanger zijn, een gearrangeerd huwelijk weigeren, of een lesbische identiteit en/of relatie hebben. Bij jongens of mannen gaat het om het hebben van foute vrienden, relatie/seks met een meisje wat door haar familie niet is toegestaan, relatie/seks met een getrouwde vrouw, weigeren van een gearrangeerd huwelijk, homoseksuele identiteit en/of relatie of weigeren om eergerelateerd geweld uit te voeren.

Eergerelateerd geweld kan plaatsvinden om te voorkomen dat de eer wordt geschonden of omdat je familie vindt dat geschonden eer gezuiverd moet worden. Het geweld kan op allerlei manieren plaatsvinden: sociale controle/vrijheidsbeperkingen; psychische mishandeling/angstig maken en dreigen met sancties; fysieke mishandeling/verminking; eermoord; trotsmoord; (gedwongen) zelfmoord; huwelijksdwang; achterlating/terugsturen naar land van herkomst; huwelijkse gevangenschap; gedwongen abortus of afstand van een kind; verstoting; genezingsrituelen en bezweringen.

 

Een vorm van eergerelateerd geweld is huwelijksdwang en achterlating

In geval van huwelijksdwang word je, tegen je zin gedwongen tot een huwelijk. En dat is in strijd met de rechten van de mens. Blijvend verzet tegen het huwelijk kan aanleiding zijn tot een gedwongen achterlating of eermoord. Gedwongen achterlating kan ook voorkomen zonder huwelijksdwang. Dan mag je, tegen je zin, na bijvoorbeeld een vakantie niet meer terug naar Nederland.

In Nederland worden jaarlijks jongeren achtergelaten of gedwongen tot een huwelijk in het buitenland, terwijl ze dachten op vakantie of familiebezoek te gaan. Hoewel deze problematiek het hele jaar door speelt is de vakantieperiode extra risicovol.

 

Veilig Thuis helpt en adviseert

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling én heeft experts op het gebied van eergerelateerd geweld.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is, dus soms moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Bij eergerelateerd geweld hanteert Veilig Thuis een zorgvuldige, stapsgewijze aanpak, waarbij de veiligheid van de betrokkenen altijd voorop staat.

Twijfel je? Bel dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!
Telefoon: 0800-2000 (gratis) 24/7

 

Folders/Brochures

Meer Informatie

Ik zoek hulp