BEL GRATIS 0800-2000
DIRECTE NOOD? Bel 112

Chatfunctie gelanceerd bij Veilig Thuis

Vanaf vandaag, 25 mei, kunnen mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling met ons chatten. De chatfunctie brengt een extra mogelijkheid om met ons in contact te komen.

Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland kennen vanaf 25 mei de mogelijkheid te chatten. Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis: “Veilig Thuis is sinds de start in 2015 telefonisch altijd bereikbaar. Maar bellen kan soms lastig zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling. Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om ook via de chat bereikbaar te zijn.”

Veilig Thuis maakt zich – zeker ook in deze tijd van de coronamaatregelen – zorgen over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld of kindermishandeling die niet zelf in staat zijn om te bellen, omdat bijvoorbeeld de pleger hen voortdurend in de gaten houdt.

100 procent anoniem

Debbie Maas: “De chat is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon.” Via de chat kan overigens geen officiële melding worden gedaan, laat Veilig Thuis weten. Debbie Maas: “Daarvoor zijn meer gegevens nodig dan we via de chat uitwisselen. Tijdens het chatten zal Veilig Thuis – als dat gewenst is – helpen bij het formuleren van een melding waarbij acties om het geweld te stoppen altijd in afstemming worden gedaan.”

De landelijke chatfunctie bij Veilig Thuis is een pilot. Debbie Maas: “Tijdens deze periode van de coronamaatregelen kijken we naar het gebruik van de chat. Na evaluatie beoordelen we dan of we de chat in de lucht moeten en kunnen houden.”

Bereikbaarheid

De chat is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur bemenst. U vindt de chatfunctie (rechts)onderaan in het scherm van onze website.
Het telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Bij direct gevaar, bel 112.

Menu